Home [njuz] Boris Tadić u poseti Istraživačkoj stanici Petnica

Boris Tadić u poseti Istraživačkoj stanici Petnica

58
0

petnicaPredsednik Srbije Boris Tadić posetio je juče Istraživačku stanicu Petnica kod Valjeva, koja obeležava 25 godina postojanja.Kako je saopšteno iz Press-službe predsednika Srbije, Tadiću će povodom obeležavnja godišnjice, rukovodstvo Istraživačke stanice predstaviti dosadašnji rad.

Istraživačka stanica Petnica je nezavisna i neprofitna organizacija, namenjena dodatnom, vanškolskom naučnom obrazovanju učenika, studenata i nastavnika u oblasti prirodnih i društvenih nauka.

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je , obilazeći istraživački centar 'Petnica' kod Valjeva, da Srbija može postati ključna zemlja u regionu samo ukoliko bude insistirala na obrazovanju kao razvojnom resursu.
Tadić je kazao da Srbija, ukoliko želi da bude moderna i ozbiljna zajednica, mora imati ozbiljnu razvojnu školu i obrazovanje tretirano kao ključni razvojni resurs društva.
Prema njegovim rečima, da bi se to postiglo nisu dovoljna samo budžetska sredstva, već i institucije poput istraživačkog centra 'Petnica', ali i univerzitezti koji rade na najmoderniji način i koji podstiču kreativnst kao i ključne predavače.

Predsednik Srbije je istakao da su institucije poput centra u Petnici veoma značajne, jer su posvećene mladima, koji bi trebalo da budu predvodnik u istraživačkom smislu i jer su posvećene čitavom dijapazonu nauke što obezbeđuje da Srbija bude razvojna zemlja.
On je istakao da su ovakve institucije značajne i u smislu otvorenosti države, jer primaju polaznike iz susednih država.

'Naša zemlja ne može imati realizovanu razvojnu politiku ako je zatvorena. Srbija može postići puni razvoj samo svojom otvorenošću', poručio je Tadić.
Upravnik istraživačkog centra 'Petnica' Vigor Majić istakao je da ova institucija ima visok rejting i ugled ne samo u zemlji, nego i u svetu.
Prema njegovim rečima, sve više stručnjaka, koji su nekada istraživali u Petnici, sada zauzima važna mesta ne samo u nauci, već i u drugim oblastima.

Predsednik Tadić je potpisao pristupnicu Fondu Petnice, povodom 25 godina postojanja tog centra.
On je obišao kabinete i prostorije u kojima se održavaju seminari iz različitih oblasti i razgovarao sa polaznicima.
Polaznici su upoznali predsednika države sa temama iz arheologije, matematike i ostalih naučnih oblasti iz kojih se trenutno održavaju seminari u Petnici.

U neposrednoj blizini istraživačkog centra 'Petnica' su pećina sa rekom-ponornicom, arheološki lokalitet star 6.500 godina, veštačko jezero i sportsko-rekreativni centar.

Izvor: Press