Home [njuz] Tinejdžeri brane boje Srbije

Tinejdžeri brane boje Srbije

61
0

srbijaZa srpsku reprezentaciju na Evropskoj olimpijadi mladih nastupa 57 dečaka i 54 devojčica starosti između 14 i 17 godina.Nemanja Bešović (15), kao najviši košarkaš (2.17 metara) u ime svih takmičara položio je zakletvu „da će učestvovati u istinskom duhu olimpizma, u slavu sporta… i da će dati sve od sebe".

– Ponosni smo što nam je ukazana čast da branimo boje svoje zemlje. Uz malo sreće i podršku s tribina neće izostati dobri rezultati. Idemo na zlato – rekao je Petar Lambić, mladi košarkaš iz Vršca.

Među reprezentativcima ima i višestrukih šampiona, kao što je Ivana Španović, vicešampionka sveta u skoku u dalj ili Janko Raičić, šampion u džudou. Prvi put naši nastupaju i u četiri ekipna sporta. Devojke se takmiče u rukometu i odbojci, a momci u vaterpolu i košarci.
– Ne insistiramo na pobedi i ne izdvajamo nijedan sport, nijednog sportistu ili ekipu. Govorimo im da je najvažnije da daju sve od sebe, da se druže i da budu dobri domaćini. Nismo favoriti, jer smo na dosadašnjim olimpijadama na kraju ekipno bili na 18. ili 19. mestu, ali i da jesmo, isto bismo im govorili – kaže Branislav Jeftić, koordinator naših olimpijaca.

Mladim srpskim košarkašima i vaterpolistima ovo je prvi veliki izazov. – Baš je uzbudljivo. Družimo se sa svima, a najviše s Grcima – kažu uglas vaterpolisti Janko Radović, Stefan Marković i Aleksa Šaponjić.
Igor Vulešević (15) plivač iz Zrenjanina, juče nije prošao kvalifikacije, ali kaže da mu je u Olimpijskom selu odlično i da će se sigurno družiti sa atletičarkama i gimnastičarkama iz Francuske i Španije, koje su mu najlepše.

Naše odbojkašice su na Balkanijadi u Albaniji osvojile prvo mesto, a posle Olimpijade odlaze na svetsko prvenstvo u Meksiko.
– Hoćemo da osvojimo jednu od medalja, ali ovo je samo uvertira za ono što nas čeka u Meksiku – kaže Tijana Malešević.

Na EYOF-u se takmiči oko 3.000 sportista iz 49 zemalja. Ulaz na sva takmičenja je besplatan.

Izvor: 24 sata