Home [treninzi] Besplatan kurs preduzetništva za mlade

Besplatan kurs preduzetništva za mlade

54
0

Biznis mladih Srbije (BMS), program sveobuhvatne podrške preduzetništvu mladih, raspisao je poziv za sve mlade uzrasta od 18 do 35 godina sa teritorije Republike Srbije da se prijave na besplatan online kurs preduzetništva, koji će im omogućiti da tokom nedelju dana uče na koji način razmišljaju preduzetnici i da kroz praktične i insiprativne primere i testove provere da li je preduzetništvo karijera za njih.

 

Prijavljivanje je otvoreno do 3. novembra putem sajta biznismladihsrbije.org, dok će online kurs trajati od 5. do 12. novembra.

Na ovaj način BMS program želi da dođe do mladih koji imaju najviše potencijala da postanu preduzetnici, kako bi im obezbedio podršku da pokrenu i razviju svoj biznis. BMS podrška podrazumeva kombinaciju treninga i konsultacija za pisanje biznis plana, pristup “Superstep” kreditima Erste Banke koji se odobravaju pod povoljnim uslovima, besplatno biznis mentorstvo od strane iskusnih preduzetnika tokom minimum godinu dana, kao i umrežavanje i promociju novoosnovanih biznisa.

 

Mladi u Srbiji nisu dovoljno karijerno upućeni na preduzetništvo, i to je stanje koje BMS program nastoji da promeni, uzimajući u obzir alarmantnu stopu nezaposlenosti mladih (svaka druga mlada osoba u Srbiji je bez posla). Preduzetništvo je način da se mladi samozaposle, a mladi preduzetnici kada zapošljavaju imaju veću tendenciju da zapošljavaju mlade. Osim toga, mladi preduzetnici brzo odgovaraju na nove ekonomske prilike i trendove i aktivni su u sektorima koji beleže veliki rast, na šta ukazuje nedavno istraživanje o globalnom stanju preduzetništva mladih koje su sproveli Global Entrepreneurship Monitor i Youth Business International (YBI), čiji je BMS član.  

 

Program Biznis mladih Srbije sprovodi Smart kolektiv u partnerstvu sa Erste Bankom, uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta. „Podsticanje preduzetništva mladih u Srbiji je zadatak koji nije preduslov samo ekonomskog razvoja. Ono je vezano za uspostavljenje jednog drugačijeg sistema vrednosti, u kome su aktvizam, inicijativa i preuzimanje odgovornosti u prvom planu. Online kurs je mali, ali potencijalno značajan korak u tom pravcu. To je alat koji mladim ljudima omogućava ne samo da steknu neophodna znanja koja su im potrebna za pokretanje sopstvenog posla, već predstavlja dobar način da se oni motivišu, inspirišu i pokrenu u pravcu preuzimanja inicijative za razvoj sopstvene karijere. Stvorili smo kvalitetan, ali i dalje besplatan alat, kojim želimo da podstaknemo sve mlade ljude koji o sebi razmišljaju kao o preduzetnicima, da se pokrenu i da prihvate ovu vrstu jedinstvene podrške. Istovremeno, želimo da pošaljemo poruku da ne možeš da znaš koliko ćeš biti uspešan, niti da uspeš, ako prvo ne pokusaš“, izjavio je Neven Marinović, direktor Smart kolektiva.  

Program Biznis mladih Srbije karakteriše individualan pristup i posvećenost svakom korisniku, kao i volonterska podrška uspešnih preduzetnika i menadžera širom Srbije, koji investiraju svoje slobodno vreme u viziju privrede Srbije koju pokreću energični mladi ljudi. Od oktobra 2012. godine program je deo prestižne međunarodne mreže The Prince’s Youth Business International kojom predsedava Princ od Velsa.