Home [njuz] Kad studenti padaju krivi i fakulteti

Kad studenti padaju krivi i fakulteti

63
0

calendar.gifNacionalni savet za visoko obrazovanje iniciraće izmenu pojedinih odredbi Zakona o visokom obrazovanju, rekao je prekjuče predsednik Saveta Srđan Stanković.Formirana je komisija koja treba da uobliči sve predloge za izmenu i spremni smo za sve sugestije, rekao je Stanković …..

 na sednici Rektorskog saveta Konferencije univerziteta Srbije (KONUS), na kojoj je na dnevnom redu takođe bila inicijativa za izmenu tog akta.

Zakon, pored ostalog predviđa studiranje “godinu za godinu” i nemogućnost prenošenja ispita u narednu godinu studija, ali su zbog štrajka studenata pre nekoliko meseci, rektori državnih univerziteta sa tadašnjim ministrom Slobodanom Vuksanovićem usvojili preporuku da se ipak odobri uslovni upis druge godine.

KONUS je usvojio takvu preporuku, koja je u međuvremenu postala i preporuka Senata Univerziteta u Beogradu. Zamenik predsednika KONUS-a prof. dr Danijel Cvjetićanin smatra da fakulteti treba da snose odgovornost ako studenti ne savladaju program za godinu dana.
Svaki fakultet mora da prilagodi svoje programe, ne samo formalno da kaže da je prešao na “Bolonju”, rekao je prof. Cvjetićanin.

Rektor beogradskog Univerziteta umetnosti Čedomir Vasić rekao je da je Senat tog univerziteta odbio preporuke Ministarstva, jer bi se u suprotnom direktno kršio zakon.
Na sednici je rečeno da je dosadašnji predsednik Nacionalnog saveta Obrad Stanojević iz ličnih razloga podneo ostavku, a članovi KONUS-a osudili su i napad na člana Komisije za akreditaciju prof. dr Nebojšu Janićijevića, koji se dogodio krajem juna ispred zgrade u kojoj stanije.

Otkriveni napadači na profeseora

Član KONUS-a prof. dr Milovan Stanišić na sednici je obavestio je svoje kolege da su otkrivena dvojica napadača na prof. Janićijevića, a Tanjug u Pres službi MUP-a Srbije nije mogao da dobije informacije o ovom slučaju.

Izvor: Dnevnik