Recepti za preživljavanje vrućine

0

sample-11.jpgTemperature vazduha više od 35 stepeni, koliko beleži živa u termometru u mnogim evropskim i svetskim metropolama, nalažu poseban tretman prilagođavanja. U cilju što boljeg funkcionisanja i po tropskim temperaturama, bečki profesor Hademar Bankhofer savetuje unošenje puno tečnosti i voća…

 a na listi strogo zabranjenih nalazi se hladan tuš, jer upravo tada telo počinje još više da se znoji. Zbog toga pređite na mlako tuširanje i mlake napitke baš kao na Orijentu.

Iako je leti rasprostranjena upotreba klima uređaja, profesor Bankhofer upozorava na toplo oblačenje u rashlađenim prostorijama kako bi se izbegao letnji grip.
Bečki naučnik ističe da čaj od ružinih latica popravlja raspoloženje, dok banane i suvo grožđe daju snagu i pozitivno utiču na raspoloženje. Kod problema sa krvotokom pomaže puno tečnosti, hleb sa senfom i čaša vode sa dve kašičice meda i jabukovog sirćeta.

Na poslu se možete brzo ohladiti ako svaki sat polivate hladnu vodu preko pulsa obe šake. Za one koji imaju više vremena poželjno je da napune lavabo hladnom vodom i da podlaktice naizmenično potapaju od 20 do 25 sekundi.
Idealno glavno jelo u letnjim danima mogu biti lubenice, jer se time unosi dovoljno tečnosti, a stomak se previše ne opterećuje.

Od pića Bankhofer savetuje negaziranu vodu sa limunovim sokom, sok od jabuke sa vodom i sirup od malina razblažen sa vodom u odnosu jedan prema sedam. Alkohol bi trebalo da se pije tek posle zalaska sunca.

Izvor: Politika

Previous articleKad studenti padaju krivi i fakulteti
Next articleMiSeManta – 21.07.2007 – splav Tabacco