Home [njuz] Grade stanove za mlade naučnike

Grade stanove za mlade naučnike

50
0

noc_muzeja.gifIzgradnja stanova za novosadske mlade naučnike trebalo bi da počne do kraja jula, a prvih 27 naučnih radnika i umetnika Univerziteta u Novom Sadu rešiće pitanje krova nad glavom do kraja 2007. godine. Na Univerzitetu radi više od 200 mladih naučnika, koji žive kao podstanari ili u asistentskom domu u Kampusu.

Ukoliko se ostvare namere Univerziteta, na Novom naselju, gde će se graditi prve dve zgrade, za nekoliko godina biće sagrađen potpuno novi kvart za naučnike i umetnike.
– Upravo je sklopljen ugovor sa izvođačem radova i prva zgrada bi trebalo da bude završena već do kraja godine. Naša zamisao je da se ne sme stati na ove dve zgrade. Nadamo se pomoći i republike i grada, a i privrednika jer fond mora da zaživi. Za nekoliko godina ćemo na Novom naselju dobiti novi kampus. Imamo obećanje ZIG-a da se susedne parcele neće davati u zakup – kaže prof. Radovan Pejanović, predsednik Upravnog odbora Fondacije za rešavanje stambenih pitanja.

U budućim zgradama na Novom naselju, u Ulici Stanoja Glavaša 16 i 18, biće 54 stana. Kako kaže projektant Lazar Kuzmanov, zgrade će imati tri sprata i potkrovlje, a kako će stanovi imati od 25 do 65 kvadrata, ideja je bila da što veći broj mladih naučnih radnika dobije stambenih prostor. Ostavljena je i mogućnost spajanja stanova ukoliko se radi o bračnom paru.

Izvor: Blic