Home [njuz] Stranci u Valjevu uče srpski jezik

Stranci u Valjevu uče srpski jezik

61
0

gifs.gifŠesta po redu "Letnja škola srpskog jezika i kulture", koja je okupila 40 studenata iz 14 zemalja, počela je u subotu u Valjevu. Strani studenti će tokom tri nedelje usavršavati srpski jezik i učestvovati na seminarima iz srpske kulture uz edukativne ekskurzije po Srbiji, rekao je agenciji Beta predstavnik Radionice za srpski jezik i kulturu iz Valjeva Peđa Obućina.

"Letnja škola" će trajati do 3. avgusta. Radionica za srpski jezik i kulturu postoji od 2002. godine i okuplja mlade asistente i istraživače s Filološkog i Filozofskog fakulteta Beogradskog univerziteta i Instituta za srpski jezik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

Od 2005. organizuju se dve smene "Letnje škole" godišnje, dok je Valjevo izabrano za centar zbog toga što se u tom gradu govori "najčistiji srpski jezik".
– Zahvaljujući tome, Valjevo već ima status ozbiljnog centra za učenje srpskog jezika kao stranog i predstavlja važnu tačku na slavističkim mapama kao mesto ukrštanja ekavskog i ijekavskog izgovora, preplitanja zapadnih i istočnih uticaja – rekao je Obućina.

Radionica za srpski jezik i kulturu će ove godine izdati prvu seriju udžbenika za srpski jezik, jer je uočeno da se na tržištu može kupiti samo dvadesetak knjiga iz te oblasti.

Izvor: Danas