Home [njuz] Akademcima do dve godine fore

Akademcima do dve godine fore

85
0

sample_1.gifZakonom o visokom obrazovanju, donetom u septembru 2005. godine, propisano je (članom 123) da studenti upisani na osnovne studije do stupanja na snagu ovog zakona mogu završiti studije po započetom nastavnom planu i programu najduže za dve godine po isteku redovnog trajanja studija.

Ovog zakonskog slova pridržavaju se, kako smo saznali, svi novosadski fakulteti.
– Na našem fakultetu studije traju pet godina i studenti imaju pravo da studiraju po započetom nastavnom planu i programu još dve godine posle tih pet godina – kaže prof. dr Ilija Ćosić, dekan Fakulteta tehničkih nauka.
– Oni koji su sada na petoj godini imaju još dve godine pravo da to iskoriste. Oni koji su na četvrtoj još tri, na trećoj četiri, a na drugoj pet godina.

Na FTN-u su još u opticaju programi od 1997. pa nadalje. Po rečima dekana, studenti upisani 1997. do oktobra ove godine moraju da završe studije, ili će preći na novi program.
Na Medicinskom fakultetu, pre dve godine, po rečima dekana prof. dr Stevana Popovića, poslednji put je menjan plan i program i usaglašavan s Bolonjom. Studentima svih pet smerova tog Fakulteta, kako potvrđuje dekan, Fakultet ima obavezu da omogući da studiraju po svom nastavnom planu i programu dve godine duže od redovnog trajanja studija.

Dekan Prirodno-matematičkog fakulteta prof. dr Miroslav Vesković, kaže da njihovi studenti imaju pravo da dvaput obnove godinu. Kada se uračuna i apsolventski staž najčešće na kraju ispadne da mogu da studiraju dvostruko koliko traju studije.
– Studenti upisani po starom programu imaju pravo da studiraju dvostruko duže nego što traju studije. Znači, ako studije traju četiri, oni mogu da studiraju po svom programu osam godina – kaže prof. dr Pero Erić, prodekan za nastavu na Poljoprivrednom fakultetu.
-Kod nas je nekoliko studijskih programa u funkciji, a najnoviji od tih starih je onaj iz 2005. Studenti koji su se upisali, na primer, po programu iz 1992, već su dosad morali preći na najpribližniji aktuelni program.

– Studenti imaju pravo da završe u roku od dve godine po isteku redovnog roka za završetak studija – potvrđuje i prof. dr Antun Malenica, prodekan za nastavu na Pravnom fakultetu.
– Mi imamo studente koji studiraju već desetak godina, ali oni su u međuvremenu prebacivani na neke modernije programe.
Najnoviji od tih starih programa je iz 2006. To znači da, pošto su te studije bile četvorogodišnje, studenti upisani po tom programu, imaju pravo da studiraju redovno do 2010. godine, plus dve godine predviđene Zakonom.
Znači, do 1. oktobra 2012. mogu da završe studije po starom programu i da steknu naziv diplomirani pravnik, kao i da polažu sudski i advokatski ispit. Tek posle mogu da upišu master studije po novom programu i ni u čemu nisu oštećeni.

I Joco Romanić, sekretar Akademije umetnosti, potvrdio je da se i ova visokoškolska ustanova pridržava Zakona, odnosno odredbe po kojoj student upisan po starom programu može da studira po istom najduže dve godine po isteku redovnog trajanja studija.
Na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja još je u opticaju program iz 2003. Prof. dr Dejan Madić, prodekan za nastavu, kaže da i na njihovom fakultetu studenti imaju pravo da, nakon apsolventskog staža, studiraju još dve godine po starom programu.
– Mi smo pokušali da u novom programu udovoljimo osnovnim odrednicama Bolonjskog procesa, a da ne napravimo radikalne promene u pogledu opterećenja i strukture studija. Nismo imali velika pomeranja u programima, jer smo imali dobru osnovu.

– Za studente koji su se upisali prošle godine važi novi zakon, a upisani 2005. još studiraju po starom zakonu – kaže prof. dr Zoltan Zavargo, dekan Tehnološkog fakulteta.
– I mi se pridržavamo zakonskih odrednica, tako da, pošto naše studije traju pet godina, studenti upisani po prethodnom zakonu mogu da studiraju sedam godina po svom programu.

Ukoliko je nekome ostalo veoma malo do kraja, procedura je sledeća: uputi se zahtev našem veću uz objašnjenje da je student upisan po starom programu i da mu je ostalo, na primer, tri ispita.
Student može da napiše da će u roku od pola godine ili godinu dana spremiti te ispite. Pošto su promene u programima velike i moglo bi mu biti dodato čak sedam ispita, dešava se da izađemo studentima u susret.

Na Filozofskom fakultetu takođe se primenjuje član 123. novog Zakona. Po rečima prodekana za nastavu doc. dr Biljane Šimunović-Bešlin, pokrajinski sekretar za obrazovanje i kulturu APV dr Zoltan Jegeš dostavio je, u aprilu, dekanki Filozofskog fakulteta prof. dr Ljiljani Subotić.
Mišljenje u vezi s tumačenjem odredbe člana 123. stav 1. Zakona o visokom obrazovanju.
Tu je navedeno i da svi studenti u statusu apsolventa kojima je istekao rok od dve godine od isteka apsolventskog staža imaju pravo da okončaju studije, uz obavezu plaćanja troškova studija, po nastavnom planu i programu koji je usvojen 1996, do roka koji je predviđen Zakonom za završavanje studija generacije upisane 2005/06.

Izvor: Dnevnik