Home [njuz] Da se nadahnu Evropom i vrate u Srbiju

Da se nadahnu Evropom i vrate u Srbiju

35
0

 Tri stotine najboljih studenata državnih i privatnih fakulteta krenuće danas na jednomesečno putovanje po Evropi. Studenti će zajedno ići autobusima do Beča, a zatim će svako krenuti maršrutom koju je sam odredio.
Evropski pokret u Srbiji i Ambasada Austrije u Beogradu,

 koji su glavni organizatori projekta "Putujmo u Evropu", obezbedili su studentima šengenske vize i interrejl karte, a Izvršno veće Vojvodine je svakom studentu poklonilo džeparac od 150 evra.
Tako će najbolji studenti završnih godina fakulteta širom Srbije, sa prosečnom ocenom studiranja iznad 8,5 i znanjem engleskog ili nekog drugog evropskog jezika, imati priliku da mesec dana putuju po Evropi, posećuju evropske prestonice i upoznaju se sa načinom života unutar EU.

Željko Vujković (22), iz Beograda, apsolvent Fakulteta političkih nauka, prosek ocena 9,3
– Studiram politikologiju, a kada položim preostalih deset ispita, planiram dalje usavršavanje i to na polju političke analitike i menadžmenta. Fakultet daje naučno obrazovanje koje kasnije može da se upotrebi kako u politici, tako i u naučne svrhe ili kroz angažman u nevladinim organizacijama. Želim da pronađem volonterski posao ili studentsku praksu u nekoj od organizacija.

Nataša Kenjić (23), iz Peći, apslovent Ekonomskog fakulteta, prosek ocena 8,7
– Diplomiraću najkasnije do septembra, na smeru međunarodne ekonomije, a onda ću konkurisati za master studije na Ekonomskom fakultetu.
Nadam se da ću već na jesen naći posao u nekoj od stranih banaka, gde veza nije potrebna za nalaženje posla, plate su bolje, a i može više da se nauči. U Beograd sam se iz Peći sa šestočlanom porodicom preselila pre osam godina.

Danko Erić (24), iz Beograda, apsolvent Elektrotehničkog fakuleta, prosek ocena 8,6
– Do diplome mi je ostao još jedan ispit. Veliko je pitanje kolika je sada u Srbiji perspektiva u telekomunikacijama i zato želim da postdiplomske studije nastavim u inostranstvu. Zanimaju me mobilne i radio-komunikacije. Planiram da na predstojećem putovanju, posetim neke fakulteta u tim zemljama i dostavim im svoju biografiju.

Jelena Jovanović (23), iz Vranja, student četvrte godine Ekonomskog fakulteta, prosek ocena 8,5
– Planiram da nakon što dobijem diplomu fakulteta nastavim školovanje, mada još nisam odlučila da li ću upisati master iz oblasti makroekonomije, deviznog kursa ili ću se usavršavati za brokera. Posle fakulteta ću potražiti i posao, ali ne bih volela da radim u računovodstvu. Volim da učim strane jezike. Govorim engleski i francuski.

Predrag Ilić (24), iz Jagodine, student četvrte godine Matematičkog fakulteta, prosek 9,11
– Studiram informatiku, a posebno me zanima programiranje u bazi podataka, što traži jaku podršku matematike. Dešavalo mi se da za računarom provedem 48 sati i da zaboravim čak i da jedem. Planiram da upišem master jer sam veliki trud uložio u protekle četiri godine studiranja. Današnji klinci bi trebalo da shvate da računar ne služi samo za igranje igrica.

Rada Drljević (24), iz Beograda, apsolvent Pravnog fakulteta, prosek ocena 9,6
– Na studijama prava sam odabrala međunarodni smer, ali zanimaju me i apstraktni pravni predmeti kao što su filozofija prava i teorija prava. Volela bih da predajem na fakultetu ako mi se ukaže prilika, ali takođe želim i da budem pripravnik kod nekog advokata. Bavim se debatovanjem i učestvovala sam na brojnim takmičenjima u zemlji. Pevala sam u horu.

Izvor: Glas javnosti/Blic