Home [njuz] Egzit stipendira darovite studente

Egzit stipendira darovite studente

49
0

 „Udruženje Egzit“ uplatiće u fondove za stipendiranje darovitih studenta i za izgradnju stanova za mlade naučnike dva miliona dinara za korišćenje zemljišta Univerziteta u Novom Sadu gde se svake godine organizuje kamp za posetioce.Za razliku od prošlih godina kada je „Egzit“ besplatno koristio zemljište,

Savet Univerziteta je ove godine insistirao da se zakup plati, a da novac ide u studentske fondove.

Kako je objasnila predsednica Saveta Univerziteta dr Svetlana Lukić, „Egzit“ je prerastao u značajnu firmu s kojom treba uspostaviti poslovni odnos u kojem bi Univerzitet štitio svoj interes. Pritom, kako je rekla, ugovor o saradnji je istekao još septembra prošle godine, a u međuvremenu nije produžavan.
– Greška je što odnosi do sada nisu bili precizno regulisani. Ovo je afirmativna funkcija „Egzita“. Novac će biti dragocen za nagrade studentima, a deo će biti iskorišćen za izgradnju stanova za mlade naučnike – dodaje dr Đorđe Bašić član Saveta Univerziteta.

On se nada da će i sledeće godine takva saradnja biti nastavljena.
– Nije bio cilj da Univerzitet zaradi, nego da korist od zakupa imaju sami studenti. Novac neće ići na račun Univerziteta već direktno u fondove koji su poprilično mršavi – podvlači Nikola Čubrilo, student prorektor i član Saveta.

Prvi ugovor o korišćenju prostora između Univerziteta i Keja potpisan je 2003. godine i to kao zakup bez naknade jer se radilo o početku jednog projekta koji nije imao profitabilni karakter.
Kako „Blic“ nezvanično saznaje, do cifre od dva miliona se došlo posle dva sastanka, jer je Univerzitet tražio 3,5 miliona dinara, a „Egzit“ nudio milion.
Pored toga, još se pregovara da li će Kulturni centar „Gradilište“ koji se godinama nalazi u nedovršenoj zgradi rektorata, nakon festivala nastaviti da radi.

Ugovorom koji treba da verifikuje Savet na sledećoj sednici, „Egzit“ se obavezao da će organizovati ovogodišnji kamp u skladu sa zakonskim i svim drugim propisima, snositi troškove njegovog postavljanja, korišćenja i demontiranja, kao i odgovornost za eventualnu štetu koja nastane na objektima ili sredstvima Univerziteta.

Posebna briga o tri fakulteta
Organizatori „Egzita“ posebno su upozoreni da vode računa o imovini i bezbednosti fakulteta koji u blizini kampa: Filozofskog, Pravnog i Poljoprivrednog.
Naime, predstavnici ovih fakulteta imali su primedbe na ono što ostane kad se „Egzit“ završi.

Izvor: Blic