Home [njuz] AJDE crtaj, piši, iznenadi

AJDE crtaj, piši, iznenadi

63
0

Pedesetak Kruševljana uzrasta od devet do četrdeset devet godina učestvovalo je na četiri Ajde kreativne  radionice, koje su u okviru festivala Avgust jednog diverzanta od 7. do 11.avgusta održane u Gimnaziji u Kruševcu.  Na trodnevnoj radionici stripa ,,Krivo ogledalo” učesnici su savladali osnovne narativne tehnike i izražavanje u slikama, dok su se na pauzama opuštali igrajući frizbi i druge zabavne igre. Kao posebno važno učesnici su istakli to što su naučili da se sve može pretočiti u strip, da greška ne mora biti greška i da za crtanje dobrih stripova nije presudan talenat. Radionicu su vodili poznati strip crtači iz pančevačkog udruženja za kulturu ,,Elektrika” Vladimir i Vuk Palibrk, kojima se trećeg dana, nakon uspešne prezentacije svog rada, priključio i Boris Stanić. 
Radionica kreativnog pisanja pod vođstvom spisateljice i dramaturga Ane Vučković pružila je učesnicima priliku da unaprede svoje književno stvaralaštvo i upoznaju se sa radom drugih neafirmisanih književnih stvaralaca iz svoje sredine. Praktični rad i pisanje pratile su mnogobrojne debate o pisanju, srpskoj i svetskoj književnosti i filozofskim temama. Ana je učesnicima dala savete i o tome kako da dođu do izdavača i svojih prvih objavljenih knjiga.
Nakon dvodnevne radionice aerogamija na kojoj su učesnici učili o umetnosti savijanja papira, papirnim avionima i aerodinamici, naš grad su obojile šarene papirne letelice i osmesi učesnika i prolaznika. Radionicu je vodio Oliver Veljković, diplomirani slikar iz Kruševca.
Ako ste prolazili centrom grada u petak ili subotu uveče i videli sasvim nesvakidašnji prizor: mlade ljude koji tu pred vama, na ulici, bez pozorišne scene, kostima i reči, izvode pozorišni performans, verovatno već znate da se u okviru AJDE festa održala radionica nenajavljenog uličnog performansa Flash mob, jednog oblika savremenog teatra. Radionicu su vodile Nela i Lidija Antonović iz beogradskog Mimarta, jednog od prvih alternativnih teatara na prostorima bivše Jugoslavije.
Ajde radionice pokazale su da osobe različitog uzrasta, iskustva i talenta, a istog interesovanja mogu učiti, stvarati i zabavljati se zajedno. Učesnici su bili veoma zadovoljni svojim učešćem u ovogodišnjem radioničarskom programu, a dali su i pregršt ideja za radionice za sledeću godinu.