Home [akcija] Poziv na Javnu akciju povodom obeležavanja 12. avgusta Medjunarodnog dana mladih

Poziv na Javnu akciju povodom obeležavanja 12. avgusta Medjunarodnog dana mladih

39
0

news1Gradska uprava za sport i omladinu Grada Novog Sada – Kancelarija za mlade organizuje u nedelju 12. avgusta u periodu od 18 do 20 časova javnu akciju pod nazivom Omladinska ulica, povodom obeležavanja Medjunarodnog dana mladih. Javna akcija se organizuje u saradnji sa omladinskim udruženjima i udruženjima za mlade ispred Kancelarije za mlade u ulici Žarka Zrenjanina broj 2.

Na javnoj akciji će posebno biti promovisan rad udruženja i projekti koji doprinose unapredjenje položaja mladih i koje je Grad Novi Sad podržao u okviru implementacije Lokalnog akcionog plana politike za mlade.

Međunarodni dan mladih, svake godine, 12. avgusta, obeležava se istovremeno u celom svetu od 1999. godine, kada ga je Generalna skupština Ujedinjenih nacija uvrstila u zvaničan kalendar međunarodnih datuma. Ove godine smo odlučili na simboličan način da obeležimo ovaj dan kroz uličnu akciju Оmladinska ulica i pružimo mogućnost mladim sugrađanima da se informišu o naporima koje udruženja , organizacije i Grad ulažu u unapredjenje položaja mladih. Neka od udruženja koja će se predstaviti tokom ulične akcije su: Centar za ratnu traumu, Novosadski humanitarni centar, Udruženje ljubitelja društvenih igara Valhala, Klub umetnika bina – KUB, Sportsko rekreativni klub Super Aktivan, Sportsko udruženje Sport Master, Udruženje Omladinski centar CK13, Udruženje Prevent, SOS ženski centar, Udruženje za pomoć zavisnicima Raskršće, Omladina Jazas-a, Ogledalo – Centar za inicijative u kulturi, Volonterski centar Vojvodine, Centar Crvena linija, Centar za omladinski rad, AIESEC, Studentski kulturni centar, Pokret Gorana Novog Sada, Društvo Raspustilište.

Poseban akcenat će biti stavljen na projekte koji su ove godine podržani od strane Grada za implementaciju Lokalnog akcionog plana politike za mlade Grada Novog Sada (LAP). Ovaj strateški dokument kreiran je 2010. godine i rezultat je zajedničkih napora cele zajednice da se mladi prepoznaju kao specifična i značajna ciljna grupa čije potrebe iziskuju sistematsku podršku od strane svih sektora u našoj lokalnoj zajednici. LAP prepoznaje 11 oblasti od značaja za mlade: obrazovanje, zapošljavanje, zdravlje, slobodno vreme, kultura, bezbednost, zaštita životne sredine, volonterski rad, socijalna politika, mobilnost i informisanje i aktivno uključivanje mladih u društvo. U okviru svake od navedenih oblasti kreirani su ciljevi i mere čijem ostvarivanju težimo do 2014. godine. Ove godine podržano je 62 projekta sa 1.700.000 dinara, koji imaju za cilj organizovanje volonterskih kampova za mlade, obuka o karijernom vodjenju, obuke o omladinskom radu na ulici, senzibilisanje zaposlenih u ustanovama na temu diskriminacije prema mladima iz ranjivih grupa, organizovanje istraživanja o potrebama mladih u neformalnom obrazovanju, podrška organizovanju programa stručnih praksi, otvaranje kutaka za mlade u cilju prevencije rizičnog ponašanja, razmena kulturnih stvaraoca iz Novog Sada i stvaraoca iz regiona i sveta i mnoge druge.

Ovim putem pozivamo sve mlade da nas posete na javnoj akciji i saznaju više o udruženjima informišu se o mogućnostima uključivanja u neki od brojnih projekata, o dešavanjima u gradu kao i o samom LAPu.