Home [njuz] “Belle epoque” pobedio na Filmskom festivalu Srbije

“Belle epoque” pobedio na Filmskom festivalu Srbije

51
0

zavrsenffsGran pri prvog Filmskog festivala Srbije dobio je film Bel epok reditelja Nikole Stojanovića u produkciji Maja Filma iz Užica. U pitanju je priča o poslednjim danima epohe u Evropi poznate pod imenom “Belle Epoque “ – vremenu burnih dešavanja na području Balkana i pripreme atentata u Sarajevu, između 1910. i 1914. godine. Proglašenjem i uručenjem nagrada – statueta "Ibis" u subotu uveče je u u Novom Sadu svečano završen festival na kojem je od 3. jula u domaćem takmičarskom programu "Nacionalna klasa" učestvovalo 16 filmova.
Odluke o nagradama doneo je međunarodni žiri čiji je predsednik bio islandski reditelj Fridrih Tor Fridrikson, a članovi direktor fotografije iz Švajcarske Karlo Varini, hrvatski kritičar Nenad Polimac i iz Srbije glumica Dušica Žegarac i reditelj Boro Drašković.
Nagradu za režiju dobio je Sabolč Tolnai za film Peščanik, a za scenario Uglješa Šajtinac i Dejan Nikolaj Kraljačić za film Hadersfild (u režiji Ivana Živkovića).
Za glavnu žensku i mušku ulogu priznanja su primili Vita Mavrič (Belle epoque) i Kenedi Hasani (Kenedi se ženi Želimira Žilnika).
Za epizodne role nagrađeni su Milena Vasić Ražnatović (Konji vrani Ljubiše Samardžića) i Petar Božović (Hamlet).
Za najbolju muziku je nagrađen Arsen Dedić koji je komponovao za Belle epoque, a iz ekipe istog filma priznanja su dobili i scenograf Miodrag Nikolić i maskerke Milena Stefanović i Tamara Spasojević.
Za najbolje ostvarenje u selekciji evropskih filmova "Eurimaž" proglašena je koprodukcija Portugalije, Francuske i Italije "Trans" u režiji Tereze Vilaverde.
Tu odluku doneo je žiri čiji su članovi filmski poslenik iz Nemačke Oto Rajter i reditelji Jasmin Duraković (Bosna i Hercegovina) i Gorčin Stojanović (Srbija).