Home [ savetovalište za mlade ] Stalno trazim razloge da nesto ne valja kod decka

Stalno trazim razloge da nesto ne valja kod decka

272
0
pitanje:
Postovani, vec godinu i po dana sam stalno uplakana, nemam volju ni za cim, kao da samo prezivljavam dane i radim sve jer tako treba da bude i ocekuje se. U vezi sam 3 godine, vec godinu dana zivimo zajedno, nekoliko puta sam zelela da odem.

Stalno trazim razloge da nesto ne valja kod decka, ne mogu da se pomirim sa tim da ima uspomene od bivsih devojaka koje cuva u nasem stanu, svuda i da je sve iz predhodne veze poniovio sa mnom, izlsake na ista mesta, putovanja na ista mesta, cak mi preporucuje i graderobu kao sto nejgova bivsa nosi. A inace stalno odlazi na njen pprofil na fb i to bas cesto, svo ovo vreme. Vise puta sam pravila scene i na kraju ih je odneo, te stvari. Inace on kaze da mene voli kao nikog do sada. Ja se osecam prazno, godinu dana nase veze nisam nigde isla, zapostavila sam prijatelje i porodicu i samo se posvetila njemu i fakultetu. Sad vec radim jer sam imala srece da odmah nadjem posao, ali mene nista ne ispunjava. Uvek sam bila raspolozena osoba, koja voli da se sali i uvek nasmejana, a sada kao da sam sve to zaboravila i nemam vise razloga za to. Nisam sigurna u svoja osecanja prema njemu, ne vidim nas u buducnosti i sve sto sam do sad sa puno ljubavi radila za nas dvoje, sada mi je tesko i stalno osecam pritisak. Svesna sam da imam problem, ali najteze mi pada sto vidim da vise nisam osoba kakva sam bila 23 godine.Jedva cekam da dodjem s posla da legnem da spavam i spavam po 12 sati kad imam priliku i tad se osecam najbezbriznije. Puno vremena sam vagala sta je sa mnom i mislila da cu prevazici ovaj period ali ne mogu sama. Decko kaze da ja umisljam i da nista nije tako ali ja se tako osecam bas dugo. Ranije sam znala da mu se izvinjavam i pravdam za gluposti, a sada sam zaista jako cesto hladna i kada ga uvredim ili povredim mene to ne dotice. Ne mogu da savladam bes pri pomisli da mi je pricao bajke i puno toga o nama i nasoj vezi jer sam u jednom trenutku sve ostalo saznala tako sto sam naletela na njegove stvari a kasnije sam i sama preturala i proveravala i videla da je sve skoro isto , da se samo razlikuju osobe na slikama. Cesto je umeo da me poredi sa nekim drugim devojkama, ali onako neodredjeno da sam ja nakon ovoga pomislila da ja njemu necija kopija. A puno sam dala sebe da veza uspe, i on se trudio i posle svih mojih gluposti je i dalje tu, ali sam ja jako nesrecna. Hvala na savetu unapred!
odgovor:
Poštovana Olga, razumeo sam iz tvog pisma da si nezadovoljna vezom u kojoj se nalaziš, kao i da si nezadovoljna sobom. U pismu nije najjasnije da li je tvoj doživljaj da je nezadovoljstvo sobom neka vrsta posledice nezadovoljstva vezom, ili su to dva paralelna nezadovoljstva koja imaju svoje paralelne uzroke. Iz tvog pisma se zapaža i da si mlada, inteligentna i obrazovana mlada osoba, da si u roku završila fakultet i da si se odmah zaposlila. U pogledu nezadovoljstva svojom vezom, od koristi mogu biti pitanja: „Čime sam ja nezadovoljna?“, „Da li ga volim?“, „Kako se slažemo u komunikaciji, dogovaranju, životnim vrednostima, seksu?“, „Šta mogu da uradim da se stvari kojima sam nezadovoljna – poboljšaju?“, „Kako vidim sebe u ovoj vezi za 2 ili 5 godina?“, „Šta će se dogoditi ako raskinem vezu?“. U pogledu nezadovoljstva sobom, koje ti opisuješ kao uplakanost, odsustvo volje i drugo, od koristi mogu biti pitanja: „Kada (vezano za koji događaj, doživljaj ili niz doživljaja) je počelo ovo stanje uplakanosti i bezvoljnosti?“, „Sa čime sve moja bezvoljnost može da bude u vezi?“, „Šta bih mogla da promenim i pokrenem da bih popravila svoje raspoloženje i zadovoljstvo življenjem?“. Iskreni i hrabri odgovori na ova pitanja, mogu ti pomoći da izađeš iz svojevrsne zaglavljenosti u koju si izgleda upala. Srdačni pozdravi, Jovan Ratković.