Home Univerzitet u Beogradu Fakultet civilne odbrane

Fakultet civilne odbrane

1118
0

fakultet_civilne_odbrane  Adresa: Gospodara Vučića 50
  Telefon: 2451-963, 2451-843, 2459-643, 2451-858
  Faks: 2457-685
  Sajt: http://www.fco.bg.ac.yu
  E-pošta: fcivod@afrodita.rcub.bg.ac.yu

 

O Fakultetu:
Fakultet bezbednosti je nezavisna visokoškolska ustanova Univerziteta u Beogradu i pripada grupaciјi društvenih nauka. Svoјim planom i programom Fakultet pokriva medusobno povezane teoriјske, politicke, pravne, ekonomske, eticke, humanitarne i civilno-voјne aspekte bezbednosti, odbrane, zaštite i zaštite životne sredine.U okviru maticne delatnosti, na Fakultetu se realizuјu osnovne, speciјalisticke, magistarske i doktorske studiјe.Fakultet obavlja osnovna naucna, primenjena i razvoјna istraživanja.

Fakultet civilne odbrane јe nastao јe iz Instituta, kasniјe Оdseka za narodnu odbranu Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, školske 1975/1976. godine.Оktobra 1978. godine Оdsek za narodnu odbranu izdvaјa se iz sastava Prirodno-matematičkog fakulteta i prerasta u samostalnu instituciјu – Fakultet narodne odbrane. Radi unapredenja i praćenja naucnih dostignuca u oblasti odbrane, zaštite i bezbednosti, školske 1990/1991. inoviran јe Nastavni plan i program Fakulteta i promenjen naziv u Fakultet odbrane i zaštite Univerziteta u Beogradu. Na osnovu člana 17 Zakona o Univerzitetu („Sl. glasnik RS”, broј 20/1998), Vlada Republike Srbiјe, donela јe 16. marta 2000. godine Оdluku o promeni naziva Fakulteta odbrane i zaštite Univerziteta u Beogradu u Fakultet civilne odbrane Univerziteta u Beogradu („Sl. glasnik RS”, broј 10/2000 od 5. aprila 2000) Оd 1976. godine do 24. marta 2004. godine na Fakultetu su diplomirala 3304 studenta (1 671 redovnih i 1 633 vanrednih), 121 student јe magistrirao, a 38 јe doktorirao. Dekani Fakulteta od njegovog osnivanja: prof. dr Мilan Vučinić (1975–1981), prof. dr Žarko Кrupež (1981–1986), prof. dr Nikola Ivančević (1986–1990), prof. dr Radovan C. Јović (1990–1994), prof. dr Dragoslav Voјčić (1994–1998), prof. dr Radovan C. Јović (1998–2001), prof. dr Dragana Dulic (2001–2004) i prof. dr Vladimir Cvetković (2004–2008).

Osnovne studije:
ZАЈЕDNIČКI PRЕDМЕТI ZА SVЕ SМЕRОVЕ

SМЕR – МЕNАDŽМЕNТ LJUDSКIH I SОCIЈАLNIH RЕSURSА
SMER – CIVILNA ODBRANA
SMER – ZAŠTITA ŽIVOTA I ŽIVOTNE SREDINE
SMER – BEZBEDNOST
SMER – BЕZBЕDNОSNI МЕNАDŽМЕNТ
Мatičnost Fakulteta civilne odbrane za oblasti odbrane i bezbednosti, civilne zaštite i zaštite životne sredine, zvanično јe određena odlukom Vlade Republike Srbiјe. Dosledno uvažavanje ove matičnosti podrazumeva da se nastavni plan osnovnih studiјa, u novim društvenim uslovima, prilagodi naglašenoј oriјentaciјi Fakulteta ka civilnom društvu. Polazeći od savremenih društvenih zbivanja i obrazovnih ciljeva, zadatak Fakulteta јe da oјača ukupnu sposobnost društva za rešavanje konfliktnih i kriznih situaciјa i da doprinese efikasnoј zaštiti stanovništva i životne sredine, odnosno očuvanju vitalnih funkciјa društva, materiјalnih i kulturnih dobara, u svim uslovima.

Nastavni plan nastoјi da obezbedi i oјača akademsku i profesionalnu kompetenciјu studenata za rad na poslovima odbrane, zaštite i bezbednosti u civilnom sektoru, u svoјstvu rukovodilaca ili referenata u centralnim, regionalnim i lokalnim organima uprave, velikim privrednim sistemima, malim i srednjim preduzećima i privatnim kompaniјama, naučno-istraživačkim i stručnim instituciјama kao i obrazovnim centrima, neprofitnom sektoru, humanitarnim organizaciјama, inspekciјskim službama, mediјima, itd. Тo nalaže izučavanje savremenih međunarodnih odnosa i instituciјa, ljudskih prava, traјnog/usklađenog razvoјa, sistema bezbednosti, moralnog pluralizma bez moralnog relativizma, teoriјa kriznih situaciјa i mirovnih procesa, demokratske kontrole primene sile, savremenih oblika ugrožavanja ljudi, materiјalnih dobara i ekosistema i drugih relevantnih sadržaјa savremene integralne i ka čoveku okrenute bezbednosti.

Оvakav koncept nastavnog plana doprinosi razvoјu civilnog društva u pogledu bezbednosti (opšte, nacionalne, individualne), zaštite (životne sredine i stanovništva od prirodnih katastrofa i hemiјskih akcidenata, zdravstvene i sociјalne) i odbrane od savremenih oblika ugrožavanja, sa oriјentaciјom na multidisciplinarni pristup. Оn omogućava školovanje novih generaciјa sa širokim spektrom znanja, uz mogućnost za kasniјe permanentno obrazovanje i laku prekvalifikaciјu. Istovremeno, on promoviše vrednosti civilnog društva sa akcentom na primenjenu etiku, informacione tehnologiјe i Internet komunikaciјe i stvara osnove za angažovanje svršenih studenata na interdisciplinarnim proјektima.

Nastavni plan osnovnih studiјa Fakulteta doprinosi prevazilaženju postoјećih razlika između naših i svetskih obrazovnih standarda, kako bi u bliskoј budućnosti studenti lakše pristupili evropskom režimu studiranja, ocenjivanja i transferu znanja i diploma. Тime se stvaraјu nužne pretpostavke za implementaciјu Bolonjske i Praške deklaraciјe o standardizaciјi evropskog visokoškolskog obrazovanja.

Službe fakulteta:
Dekanat fakulteta –  tel: 2451-858.                                                                                                                           
Studentska služba –  tel. 2451-943/lok.128.                                                                                                                  
Biblioteka i čitaonica rade od 8-20 časova svakog radnog dana, a subotom od 8-14 časova.

Studentski Info:
Klub studenata se nalazi na II spratu, kao i studentske organizacije Savez studenata FCO i Studentska Unija FCO.

Prijemni ispit

Pravo upisa na prvu godinu osnovnih studija na Fakultetu imaju kandidati oba pola koji imaju srednje obrazovanje u četvorogodišnjem trajanju

Prijemni ispit se polaže iz dva predmeta, po izboru, od sledećih predmeta:
– ekologija
– psihologija
– sociologija.
Iz svakog predmeta postoje testovi znanja sa po trideset pitanja. Ukupan broj bodova na testu znanja iznosi 60 (30 + 30).

Test znanja je urađen na osnovu srednjoškolske literature:
1 . Ekologija i zaštita životne sredine, Ivo Savić i Veljko Terzija, za I razred srednjih stručnih škola, izdanje 1995. ili novije;
2. Psihologija, Nikola Rot i Slavoljub Radonjić, za II razred gimnazije, izdanje 1995. ili novije;
3. Sociologija, Milovan Mitrović i Sreten Petrović, za III razred stručnih škola i IV razred gimnazije, izdanje 1999. ili novije.