Home [njuz] Studenti koji ne čekaju posao s neba, prave sajtove za preduzeća

Studenti koji ne čekaju posao s neba, prave sajtove za preduzeća

42
0

racunar12Dva studenta freelencera okupila tim mladih stručnjaka i bave se izradom veb sajtova i internet marketingom.
Za njihov rad zainteresovani su i strani klijenti, a određene domene su doveli i do vrednosti od više desetina hiljada dolara. Bez obzira na to ne nameravaju da odu iz zemlje, već da i druge mlade podstaknu da slede njihov primer.

Bez biznis plana, obimnih strategija, armije menadžera, dugogodišnjeg iskustva novosadski studenti Nikola Srdić i Ljubiša Pavlović postigli su velike uspehe u internet svetu. Okupili su još desetak mladih stručnjaka sa različitih fakulteta, kako bi napravili odlične veb prezentacije firmama koje ih nemaju, a sebi obezbedili džeparac.

Sve je počelo od neobaveznog ćaskanja u vozu.

“Iz tog slučajnog susreta shvatili smo da se razumemo i da možemo mnogo toga da uradimo zajedno. Budući da obojica radimo sajtove, zaključili smo da bismo mogli okupiti tim od desetak mladih koji vladaju internet alatkama, mrežama i koji sa korisnicima komuniciraju preko blogova i portala koji su napravljeni po najnovijoj tehnologiji”, priča Ljubiša, student druge godine poslovne informatike i autor sajta www.srednje-skole.com.

Angažovanjem mladih veb i grafičkih dizajnera, informatičara, budućih stručnjaka u oblasti marketinga žele da srpskim firmama naprave dobre sajtove koji će im omogućiti veći profit.

“Želeli smo da ukažemo na značaj interneta, ali i na to da je veb stranica lična karta preduzeća, na kojoj treba da se nađu konkretne činjenice o firmi. To može povećati šanse da za vaš proizvod koji se možda samo ovde plasira, sazna i neko iz inostranstva”, kaže Ljubiša.

“Cilj nam je da završimo fakultete i struka nam je na prvom mestu, a ovo je početak neke naše vizije da i u Srbiji može nešto da se uradi. Posao je tu i treba se samo pokrenuti i raditi ono što ti leži”, priča Nikola, student treće godine mehatronike na Fakultetu tehničkih nauka.

Ove optimistične studente nisu pokolebala ni prva negativna iskustva sa nemogućnošću naplate odrađenog posla, što je u domaćem biznisu uobičajeno.

“U Švajcarskoj na primer, spremni su da daju od dve do deset hiljada evra za veb stranicu, dok nas ovde ljudi pitaju može li to na rate! Iako je cena rada već poprilično spuštena, dešava se nas kraju i ne plate ili nastupe sa stavom, šta vi mladi znate.”

Izvor: gdeinvestirati.com