Home [ knjige/tribine ] Promocija časopisa “Tekstura”

Promocija časopisa “Tekstura”

68
0
book9Grupa 484 i Dom omladine Beograda vas pozivaju na promociju drugog broja časopisa „TekstUra“ i drugog kola edicije Mala kutija. Promocija će se održati u Beogradu 25. januara 2012. godine u Klubu Doma omladine Beograda, Makedonska 22/IV, sa početkom u 19 časova.

Učestvuju u razgovoru o časopisu i mestu književnosti u školama: Ružica Marjanović, Nenad Veličković, Zagorka Aksentijević, Radina Vučetić, Slavko Sušilović i Sonja Popović.
TekstUra u svom drugom broju predstavlja radove vizuelnog umetnika Pravdoljuba Ivanova http://www.pravdo.com/.
Izdavač: Grupa 484
TekstUra je časopis za književnost u školi i početnica za komšijsku književnost. Namenjena je nastavnicima, stručnim saradnicima, bibliotekarima – profesionalcima koji su po prirodi svog posla zainteresovani za mesto književnosti u srednjoškolskom/ gimnazijskom obrazovanju. Postoji i neskrivena želja da TekstUru čitaju i učenici (gimnazijalci, srednjoškolci), studenti… Časopis preporučuje pažnji čitalaca tekstove autora susednih zemalja, pre svega savremenu književnu produkciju na jezicima balkanskih naroda. TekstUra objavljuje prikaze knjiga, tematske blokove posvećene komšijskim književnostima, reportaže o učenju književnosti u višenacionalnim sredinama, tematske blokove koji problematizuju upotrebu književnosti i umetnosti u obrazovanju, zanimljivosti iz zemlje i regiona.
Edicija Mala kutija zamišljena je kao zbirka zanimljivih i aktuelnih tekstova pisanih na jezicima balkanskih naroda, i namenjena je srednjoškolcima i gimnazijalcima. U Maloj kutiji su knjige (često su to skraćena izdanja istoimenih knjiga većeg obima ili tekstovi koje su sami autori za potrebe ove edicije odabrali i naslovili) do kojih se uglavnom teško dolazi, kojih nema u školskoj lektiri, ne nude se u bibliotekama, a po mišljenju urednika, trebalo bi da budu dostupne srednjoškolcima.
Autori TekstUre i Male kutije su: Svetislav Basara, Enes Kurtović, Božo Koprivica, Radmila Lazić, Dubravka Ugrešić, Viktor Ivančić, Nenad Veličković, Amir Kamber, Olja Savičević – Ivančević, Predrag Lucić, Tijana Spasić, Alek Popov, Georgi Gospodinov, Kristin Dimitrova, Miodrag Stanisavljević, Slavko Sušilović, Predrag Lucić, Radina Vučetić, Ružica Marjanović, Bob Živković, Pravdoljub Ivanov (ilustracije).