Home [njuz] Ko najviše voli Ameriku? (umesto rođendanske čestitke)

Ko najviše voli Ameriku? (umesto rođendanske čestitke)

45
0

amerika1Sjedinjene Američke Države danas slave svoj 231. rođendan. Premda će mnogi velikoj svjetskoj sili poželjeti najsretniji rođendan ikada, neće svačije čestitke biti iskrene. Prema istraživanju Centra za ispitivanje javnosti Pew, Amerikanci će najsrdačnije čestitke dobiti od Obale Slonovače.

Svake godine sve je više onih kojima Amerika iz dana u dan pada u očima ili onih koji mrze tu zemlju. No, nađe se poneka zemlja kojoj je Amerika još uvijek velika nacija koju vole i poštuju. Istraživanje centra Pew obuhvatilo je 47 zemalja, a u njih 25 ima više onih koji vole Ameriku, nego onih koji je ne vole.

amerikaObala Slonovače

U Obali Slonovače Amerikanci imaju najveći procenat simpatizera. Ta mala zapadnoafrička zemlja voli američku demokratiju i način poslovanja. Oni su među rijetkima koji smatraju da Amerika prvo sagleda i uzme u razmatranje interese drugih zemalja, prije nego krene u akciju (?!). Dive se i njihovom napretku u nauci i tehnologiji.

Izrael

Gle čuda, pri vrhu ljubitelja Amerike našao se i Izrael. Ipak zbog specifičnog položaja Izraela, pretpostavlja se da vole američku administraciju i vanjsku politiku nego li same Amerikance i njihovu domovinu. Američki rat protiv terorizma je jedan od glavnih razloga te velike ljubavi.

Poljska

Poljska je Amerikancima već neko vrijeme jedan od najvećih evropskih saveznika. Poslali su trupe u Afganistan i Irak, a sada G.W. Bush želi postaviti raketni štit u Poljsku. (Nije ni čudo što je Putiniu to vatra). Zašto je to tako. Recimo da procenat Poljaka koji vjeruju Putinu iznosi 0%, a 58% ih ima jako loše mišljenje o Rusiji. Sa druge strane, ima nešto i u dijaspori. Mnogi Poljaci su emigrirali u Ameriku, a porodice koje su ostale iza njih tvrde da su dvije trećine emigranata ostvarile svoj "američki san".

Venecuela

Zemlja predsjednika Huge Cháveza. Ko bi rekao da oni vole Amerikance. Ipak, 56% njih ima lijepo mišljenje o SAD-u. Što se ostalih zemalja Južne Amerike tiče, "ameri" su najdraži Peruancima.

Njihova privrženost Americi nema veze sa Bushom i ratom protiv terorizma. Oni vole američku muziku, filmove i televiziju.

Ko ne voli Ameriku?

Mnogo njih. Najnepopularnija je na Bliskom istoku, za što nije bilo potrebe raditi istraživanje. Reputacija Amerike pada u očima stanovnika zapadne Evrope konstantno. Ipak, od svih ispitanih zemalja, Ameriku najmanje vole Turci. Amerikance ne vole zbog rata u Iraku i Kurda. No Turci u posljednje vrijeme ne vole ni Evropsku zajednicu u koju žele da uđu.