Home [ savetovalište za mlade ] Sa svojih 25 godina nikada do sada nisam imao devojku

Sa svojih 25 godina nikada do sada nisam imao devojku

1578
0

pitanje : 
Poštovani, imam sledeći problem. Sa svojih 25 godina nikada do sada nisam imao devojku, niti bilo kakvu varijantu (emotivnu ili seksualnu). Ne mogu da kažem da nikada nisam maštao kako se ljubim sa nekom devojkom ili imam seks, ali jednostavno to mi se nikada nije desilo u tolikoj meri da bih to pokušao i da ostvarim u realnom životu.

Mislim da se u ovome i kriju razlozi nekih mojih čestih promeni raspoloženja ili depresivno-anksioznih ponašanja koja mi se javljaju u toku jeseni, ali ne svake godine. Inače, imam 25 godina, fakultetski sam obrazovan, zdrav, živim u normalnoj porodoci, imam par prijatelja za koje sam siguran da bi mi pomogli u svakom trenutku, ali mi se sve više i više čini da me ta moja emotivno-seksualna ravnodušnost sprečava da nazovem sebe srecnom osobom. Šta da radim, kome da se javim za pomoć?

odgovor:
Poštovani, najvažnije je šta ti želiš i koje su tvoje potrebe. Ako želiš da imaš devojku i sa njom stupiš u emotivnu vezu koja podrazumeva i seksualne odnose, a da u tome ne uspevaš, onda je najvažnije da sebi daš odogovore na koje sve načine ti to pokušavaš i na koje načine ne uspevaš. Iz tih odgovora (ako ih sebi daš iskreno i hrabro) možeš mnogo da naučiš o sebi i da sam sebi pomogneš. Ako pak, tvoji razni pokušaji da pomogneš sebi u svom problemu duže vremena (recimo par godina) ne donose rezultate, to bi svakako bio razlog za obraćanje psihološkom savetovalištu. Isto tako, ako ti nemaš želju niti potrebu da nađeš devojku i da sa njom ostvariš vezu i u okviru nje seksualne odnose, onda prosto nemnaš tu želju i baviš se drugim stvarima u životu. Anksiozno-depresivna stanja na jesen koja opisuješ, mogu imati veze sa tvojom muškom i seksualnom neostvarenošću. Na osnovu tvog pisma, u kome se ti, po mom zapažanju, dosta izražavaš intelektualistički tj. nisi baš dovoljno jasan, ja ne mogu znati da li je tebi potrebna pomoć psihoterapeuta ili ne. Ako smatraš da ti je potrebna, javi se besplatnom psihološkom savetovalištu za mlade ako ono postoji u mestu u kome ti živiš (koliko ja znam, ona postoje u Novom Sadu, Beogradu i Nišu), a ako živiš u nekom manjem mestu, pomoć možeš da potražiš od svog lekara opšte prakse koji te može uputiti na odgovarajućeg stručnjaka u tvom mestu življenja. Ako nam povono pišeš i kažeš u kom mestu živiš, možda ti mogu dati i konkretniju preporuku. Srdačni pozdravi, Jovan Ratković.