Home [ savetovalište za mlade ] Mama nas je napustila pre 3 godine, i ostali smo sa tatom...

Mama nas je napustila pre 3 godine, i ostali smo sa tatom koji je alkoholicar

71
0
pitanje :            
Postovani, bilo mi je potrebno dosta vremena da Vam napisem e-mail. Imam samo 20 godina i dosta problema me muci. Pa da krenem redom…

Mama nas je napustila pre 3 godine, i ostali smo sa tatom koji je alkoholicar. Imam jos dva brata i sestru, ja sam najstarija. Tata je bio alkoholicar otkako znam za sebe, i tukao me je u tom stanju od moje 6-te do 18-godine kada sam u naletu besa i boli ja digla ruku na njega i rekla da cu ga ubiti ukoliko me ikad vise krene udariti. Od tada se svadjamo, ali ga u vise navrata ignorisem. Situacija se pogorsala otkako je ona otisla, jer je krivio mene za njen odlazak. Krivac je on, a ne ja. Ja sam celi svoj zivot posvetila radu (kao honorarni prevodilac), i svaku marku sam donosila u kucu. Sad imam jos veci problem, jer je on ostao bez posla pre godinu dana i novac donosim kuci samo ja. Tesko je skolovati 3 dece, placati rezije i hranu. Sta da radim? Izuzetno sam talentovana i vredna. Putujem po svetu, radim, upoznajem slavne ljude i svi me hvale. Zasto mom ocu ne valjam nikad saznati necu? Verujem da me mrzi i cesto mi to i govori. Mogu da odem, ali ne zelim da ostavim bracu i sestru s\’ njim. Kako dalje?
odgovor:
Poštovana Danijela, na osnovu tvog pisma, mogu zapaziti da si inteligentna, samostalna i saosećajna mlada osoba. Razumeo sam da si dosta propatila poslednjih godina. Razume se da nisi i ne možeš biti odgovorna za očev alkoholizam i nasilništvo, svađe roditelja kao i za to što vas je majka napustila. Odlično je što imaš dobre profesionalne kapacitete i ambicije, to je kanal kojim se možeš izvući iz cele situacije i započeti svoj život koji ćeš urediti po svojim potrebama. Pitanje kako da pomogneš braći i sestrama nije lako. Prvo, možeš se obratiti Centru za socijalni rad u mestu u kome živite, objasniti im celu situaciju, zatražiti novčanu pomoć kao i zaštitu dece od eventualnog nasilja ako ga trpe od strane oca. Drugo moje razmišljanje ide u pravcu da na primer ti odeš od kuće, započneš samostalni život, i onda iz te pozicije odvojenosti, pomažeš braću i sestru, što novcem, što posetama i pozivima da dolaze kod tebe. Uz to, time ćeš im na svom primeru pokazati na koji način i oni mogu da se se osamostale i urede svoje živote bliže nekoj svojoj meri nego što je to sada slučaj. Ovo su neka moja razmišljanja, ti razmišljaj i sama, pa ćeš doći već do nekog zaključka i odluke. Razgovori u Centru za socijalni rad, mogu takođe pomoći da pronađeš najbolji put rešavanja svog i problema svoje braće i sestre. Srdačni pozdravi, Jovan Ratković.