Home omladinska politika Srbija vodeća zemlja u okviru programa “Mladi u akciji

Srbija vodeća zemlja u okviru programa “Mladi u akciji

52
0

student22Srbija vodeća zemlja u okviru programa “Mladi u akciji”, sa 123 kancelarije za mlade. Evropska komisija prepoznala trud koji je uložen u radu sa mladima, kaže ministaraka omladine i sporta Snežana Samardžić-Marković.

U Srbiji su do sada osnovane 123 kancelarije za mlade i naša zemlja je vodeća u okiru programa “Mladi u akciji”, saopštilo Ministarstvo omladine i sporta.

Samardzic-Markovic-527.jpg

“Ponosna sam što je Evropska komisija prepoznala rezultate i trud koje smo uložili u rad sa mladima od 2007. godine. U narednom periodu nastavićemo sa naporima na unapređenju položaja mladih, zajedno sa svojim partnerima”, rekla je ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić-Marković.

U izveštaju Komisije objavljeno je mišljenje o radu Ministarstva omladine i sporta u kome je navedeno da je Srbija aktivna u oblasti politike za mlade otkako je to ministarstvo osnovano 2007. godine.

Nacionalna strategija za mlade usvojena je 2008. godine, zatim Akcioni plan za njenu primenu 2009. godine, i na kraju Strategija za karijerno vođenje i savetovonje 2010. godine.

Zakon o mladima, koji je usvojen u julu ove godine, pruža odgovarajući pravni okvir za vladine prioritete i mere u ovoj oblasti, navedeno je u izveštaju Evropske komisije.

Kancelarije za mlade u saradnji sa ministarstvom usvajaju i primenjuju lokalne akcione planove za mlade.

U izveštaju Komisije, takođe je navedeno da je Srbija vodeća partnerska zemlja u okviru progrograma Mladi u akciji i da resorno ministarstvo aktivno promoviše njegove mogućnosti.

Izvor: RTS