Home [njuz] Kako iznajmiti stan u Beogradu

Kako iznajmiti stan u Beogradu

38
0

starKako naći pravu gazdaricu?
Ako ste student ili roditelj studenta jedna od prvih dilema kada visoko školovanje otpočne je „kako pronaći stan“. Ako još i nemate prethodnog iskustva možete se susresti sa svakojakim neprijatnostima. Tražite stan koji neće biti u prizemlju ili na prvom spratu, ali ni previše visoko.

Hoćete centralno grejanje. Jedna od želja koje su prve na spisku studenata kada je u pitanju odabir stana su Internet i kablovska televizija, a na spisku roditelja kako su prostorije osvetljene i da li su pogodne za učenje. Naravno, roditelj lokaciju obično preferira u blizini fakulteta, dok bi student verovatno želeo stan u centru, što bliže mestima za izlazak.

Kupujete oglase, izaberete par lokacija i krenete da okrećete brojeve. Ono što obično čujete kada se veza uspostavi je „Agencija ta i ta, izvolite“. Ako niste dovoljno iskusni, angažovaćete neku od ovih agencija u nadi da će Vam pronaći stan, a verovatno Vam neće pasti na pamet potencijalna opasnost od prevare.

Veliki broj agencija koje pronalaze „pravi stan“ za Vas usluge naplaćuje unapred, a cena je oko 3000 dinara. Tako su mnogi bili prevareni. Postoje slučajevi kada je klijentu za tu cenu izdiktirano nekoliko brojeva obećavajućih lokacija od kojih je polovina bila „nepostojeći broj“, a druga polovina stanova je izdata.

Šahte na podu, garaže pretvorene u stanove, grejanja nema, neke su od situacija sa kojima ćete se susretati kada krenete u obilazak.

U cilju da pomogne studentima da što lakše pronađu stan, grupa mladih programera pokrenula je sajt www.gazdarica.rs, omogućavajući na taj način vlasnicima stanova da svakodnevno objavljuju nove ponude i to potpuno besplatno.

„Nakon istraživanja koje smo sproveli, shvatili smo da nema ničeg sličnog u ponudi u Srbiji. Cilj pokretanja ovog sajta je povezivanje ljudi koji traže stan i samih vlasnika stanova, bez posredstva agencija. Pronašli smo način da prepoznamo i onemogućimo agencijske oglase. Na sajtu smo postavili opciju da sami posetioci sajta obeleže oglas kao agencijski, a mi ga nakon toga blokiramo “, kaže Nikola Petković,programer i idejni tvorac Gazdarice.

„Na našem sajtu stanovi se mogu pretraživati po konkretnim željama klijenata: delu grada, finansijskim mogućnostima, kao i kvadraturi. S obzirom da želimo da vodimo računa o aktuelnosti, oglasi na portalu se ažuriraju svakodnevno, a postavljeni oglasi brišu nakon 20-ak dana“, dodaje Nikola.

Predavanja počinju uskoro. Ukoliko ste planirali da krenete u potragu i iznajmite stan u Beogradu, možda je Gazdarica pravo mesto za početak Vaše potrage. Ako se ipak odlučite da angažujete neku agenciju, birajte one koje svoje usluge naplaćuju nakon realizacije.