Home [treninzi] Seminar za efikasno samoorganizovanje

Seminar za efikasno samoorganizovanje

22
0

olovkaFestivalom samoorganizovanja, koji će se odvijati krajem avgusta (21.08 – 02.09.2011.) u Novom Sadu, želimo da poboljšamo i razvijemo strategije samoorganizovanja kao način suočavanja sa problemima kao što su diskriminacija na osnovu pola (seksizam), uzrasta, rase itd, homofobija, konzumerizam i ekspoatacija.

Program festivala se sastoji iz 3 dela:

  • Radionice pod etikom uradi sam sa večernjim projekcijama filmova (21.08. – 25.08.)
  • Međunarodni aktivistički vikend – predavanja, radionice, diskusije, razmena strategije i anarho-feministički sajam knjiga (26.08 – 28.08.)
  • Seminar o donošenju odluka konsenzusom, nenasilnoj komunikaciji, osnovama organizovanja… (29.08 – 02.09.)

Festival će se održati u Omladinskom centru CK13 (www.ck13.org), u Novom Sadu, mestu u kojem se grupe ljudi vec 5 godina, od osnivanja, bave samoorganizovanjem, aktivizmom, feminizmom, antifašizmom LGBT temama, kao i mnogim drugim.

Festival će organizovati pojedinci iz Novom Sada koji su zainteresovani za podizanje nivoa samoorganizovanosti i aktivizma u Novom Sadu. U organizaciju festivala biće uključene različite grupe i kolektivi : kolektiv Infoteke, aktivisti Otvorene kuhinje, video aktivistička grupa, grupa Besplatne radnje i Novosadska lezbijska organizacija (NLO).

Naravno, biće obezbeđen smeštaj za one van Novog Sada kao i fantastična hrana koju pripremaju članovi lokalne aktivističke kuhinje.

Kako se samoorganizovati?

Seminar za efikasno samoorganizovanje 29.8-2.9.2011.

Poziv za učesnike

Seminar za efikasno samoorganizovanje je petodnevni seminar za aktiviste, sa ciljem da se razviju kolektivne veštine organizovanja, alatke za aktivnosti i efikasno deljenje veština.

Radionice će pokrivati osnove za organizovanje projekata, odlučivanje putem koncenzusa, nenasilnu komunikaciju, rešavanje konflikata unutar grupa, udruživanje u radu, alate za kampanje i strategije, kao i taktike akcija.
Učesnici i treneri su iz različitih gradova i zemalja, tako da će se tokom seminara odvijati i međunarodna razmena. Seminar je treći deo Festivala samoorganizovanja koji ce se odvijati od 21. avgusta do 2. septembra u Novom Sadu u Omladinskom centru CK13.

Učestvovanje na seminaru je besplatno.
Za prijavu na seminar, samo nam posaljite email na info@organizujse.org sa vašim imenom, imeil adresom, imenom grada/države iz koga dolazite, kao i vašu motivaciju za učestvovanje na seminaru. ili popunite kratki formular na ovoj  stranici

Molimo vas da pošaljete vašu prijavu sto je pre moguće, ali najkasnije do 10. avgusta!

**Molimo vas da prosledite ovaj poziv onima koji bi mogli biti zainteresovani da učestvuju na ovom treningu**

———————————
Radionice
Hleb & Namaz (21.08. 17h)

Pozivamo vas da naučite kako da na lak način pečete jeftin i ukusan hleb sa različitim namazima! Zajedno sa vama pećićemo različite vrste hleba, kuvaćemo povrće, čokoladu, zrna, orašaste i druge plodove, mešaćemo ih i otkrivati ukusne ideje kako da ih mažemo na hleb za doručak. Takođe smo zainteresovani za razmenu recepata, tako da ponesite recept svog omiljenog hleba, recept za ajvar ili bilo šta vam se sviđa. Predznanje nije potrebno. Samo svratite i pridružite nam se! Ako želite da neke namaze ponesete kući, molimo vas da ponesete teglicu ili bilo koju drugu posudicu.

Baneri i šabloni (22.08. 17h)

Naučićemo kako da pravimo dobre banere i šablone za grafitiranje, kako bismo putem njih širili svoju poruku po gradu. U teorijskom delu razmenjivaćemo iskustva u pravljenju banera, postavljanju banera, učiti neke korisne cake, i stvari kojih moramo biti svesni. I ono što je naravno najvažnije, pravićemo svoje banere i šablone za grafite. Ako imate stari tekstil (na primer stari čaršav), molimo vas da ga ponesete. Samo dođite, budite kreativni, subverzivni i zabavite se. Vidimo se!

Reciklaža papira (23.08. 17h)

 Znate da je moguće reciklirati papir, zar ne? Da li ste znali da ga možete reciklirati kod kuće? Lako je i nisu vam potrebni skupi alati. Ponesite stare novine, kancelarijski škart papir, sveske, časopise i naučite kako da ih ponovo iskoristite i reciklirate! Rezultat će biti veoma fin papir koji kasnije možete koristiti za pisma, korice knjiga, d pišete poeziju i još mnogo toga …

Sito štampa & bedževi & zakrpe (24.08. 17h)

Štampajte na svojim majcama, napravite prišivke za vaš ranac ili pantalone, napravite bedževe sa sopstvenim motivima i porukama. Na radionici naučićete kako da koristite sito za sito štampu i mašinu za pravljenje bedževa. Možete štampati motive po svom izboru ili štampati vaš dizajn na odeći, a dobićete pristup presi u budućnosti za vaš projekat, bend itd. Takođe, možete da naučite da našivate na vašu odeću prišivke koje ste sami napravili. Samo ponesite svoju odeću, a možete da povedite i još jednog prijatelja :). Vidimo se!

Fanzini (25.08. 17h)

 Fanzin kroz istoriju,kao subkulturna i umetnička pojava,predavanje i radionica. Napravite svoj fanzin, pokažite svoju kreativnost. Upregnite maštu i napravite fanzin od sadržaja koji vama licno odgovara, bilo da su u pitanju ilustracije, crteži,kolaži tekstovi, fotografije, tekstovi pisani na pisaćoj mašini ili pak tekstovi sastavljeni od isečenih slova. Radionicu vodi: Marina Milanović