Home [njuz] Završena Međunarodna studentska nedelja u Beogradu

Završena Međunarodna studentska nedelja u Beogradu

45
0

film2Danas, 17. jula zvanično se završava peta Međunarodna studentska nedelja u Beogradu (International Student Week in Belgrade – ISWiB 011).

ISWiB 011 je najveća studentska konferencija u Jugoistočnoj Evropi koja je u periodu od 10. do 17. jula u Beogradu okupila preko 200 studenata iz 50 zemalja sveta.

Organizator ISWiB-a 011 je omladinska, nevladina i neprofitna organizacija „Svetski omladinski talas“.

Festival je završen nesvakidašnjom manifestacijim – Defileom zastava kroz Knez Mihailovu ulicu u subotu 16. jula.

200 inostranih studenata, noseći zastave 50 zemalja sveta iz kojih potiču, defilovalo je Knez Mihailovom ulicom na putu ka Trgu Republike, na kome su učesnici Teatar radionice izveli mali ulični performans.

Nakon toga u Ustanovi kulture Vuk u 17:30h održala se Ceremonija svečanog zatvaranja ISWiB-a.

Na ceremoniji Svečanog zatvaranja učesnici svake od 11 radionica prezentovali su svoj jednonedeljni rad.

Prezentacije su bile u vidu video materijala, fotografija, pesme, crteža i malih performansa.

U nedelju dana trajanja ISWiB-a studenti iz 50 zemalja sveta učestovali su u radu 11 interaktivnih radionica u okviru kojih su razmenili znanja, iskustva i stavove na polju 11 različitih polja i to od aktivizma mladih, zaštite životne sredine, grafita, fotografije, nuklearne energije, PRa & marketinga itd.

Takođe, učesnici su bili u prilici da upoznaju Beograd i srpske običaje i kulturu kroz brojna kulturno-zabavna dešavanja koja su za njih bila organizovana.

Tako, posebno oduševljenje su iskazali nakon Nacionalne večeri u Skadarliji i Sajma država u okviru koga su svi učesnici prezentovali kulture zemalja iz kojih potiču i to na Kalemegdanu, kao svojevrsnom obeležju Beograda.

Osnovni ciljevi ISWiBa su :

  • rušenje verskih, rasnih i nacionalnih barijera među mladima širom sveta

  • promovisanja ideje o postojanju „građanina Evrope“ i „građanina sveta“

  • popularizacija Beograda i Srbije.

ISWiB 011 je realizovan uz podršku Ministarstva omladine i sporta, Ministarstva prosvete i nauke, Kancelarije za mlade gradske uprave Beograda, GIZ fondacije, Turističke organizacije Beograda i brojnih drugih partnerskih organizacija iz zemlje i inostranstva.