Home [njuz] Ima posla za sezonske radnike

Ima posla za sezonske radnike

120
0

work5Prodaja sladoleda, pomoć u kuhinji, administrativni poslovi, branje voća samo su neki od poslova kojima se mladi i nezaposleni mogu baviti sezonski tokom leta. Zarade su solidne, a dnevnice iznose od 1.200 dinara, pa i do 1.600 dinara, koliko mogu da zarade berači voća ili radnici na građevini.

Nacionalnoj službi za zapošljavanje se tokom leta najviše obraćaju poslodavci radi angažovanja radnika na ugostiteljskim poslovima, kao što su: kuvari, šankeri, točioci pića, konobari, pomoćni radnici u kuhinji, radnici na poslovima pripreme namirnica i prodavci sladoleda. Kada je sezona izvođenja građevinskih radova u toku, obično početkom proleća i tokom letnjeg perioda, zapažena je i potreba za zapošljavanje većeg broja građevinskih radnika (tesari, zidari, armirači, moleri). Kod tih poslova plaćanje je po učinku.

Od kada je počela sezona voća, preko omladinskih zadruga se traže berači koji su plaćeni 12,5 dinara po kilogramu. U zavisnosti od broja sati, dnevno se nabere između 100 i 120 kilograma voća, čime se dobije dnevnica od 1.250 ili 1.500 dinara.

– Poslodavci traže prodavce sladoleda čija se dnevnica kreće od 120 do 140 dinara po satu. Ali uvek su potrebni i radnici za utovar i istovar, kuriri, konobari, administrativni radnici, hostese i pomoćnici u magacinu – otkriva Milena Novaković, komercijalni direktor Omladinske zadruge “Tim”.
Najčešće na početku kupališne sezone, ali i tokom nje, objavljuju se oglasi gde traže spasioce na kupalištima. Menadžer za sport Živko Filipović kaže da na bazenu “11. april” tokom leta angažuju spasioce koje plaćaju 170 dinara po satu, ali da je na drugim kupalištima cena i viša.

Za sezonske poslove su, kako kažu u NSZ, najviše zainteresovani ljudi bez kvalifikacija i podjednako i mladi i stari, dok se zadrugama obraćaju prvenstveno studenti i školarci.
– Mladi najviše traže poslove na nekoliko dana koji se plaćaju dnevno. To su pomoćni i građevinski poslovi za koje je dnevnica od 1.200 do 1.600 dinara dnevno. Devojke se najviše zanimaju za poslove promocije, koji su plaćeni 200 do 250 dinara po satu, ali traju tri-četiri sata dnevno – objašnjava Breda Milić, direktor zadruge “Bulevar”.

 

Top osam sezonskih poslova
Najčešće nuđeni poslovi – Cena po satu
Prodavac sladoleda  – 120 do 140*
Fizički poslovi (utovar, istovar) – 150 do 225
Ispomoć u magacinu – 130 do 160
Administrativni poslovi – 125 do 150
Rad u kol-centru – 110 do 140
Hostese – 200 do 350
Kurir – 120 do 150
Konobar – 102

_______________________________________
*Napomena: Cene su u dinarima, neto
Izvor: Omladinska zadruga “Tim”

Izvor: Blic