Home [njuz] Studije u Italiji nisu više bauk

Studije u Italiji nisu više bauk

55
0

mjuza35Studiranje u inostranstvu za većinu je san zbog visokih školarina, dobijanja vize i prikupljanja obimne dokumentacije. Zato je Nada Nikolić (23) osnovala organizaciju „Sekioni”, studentski kulturni centar koji u Italiji pomaže srpskim studentima da se lakše snađu.

Svake godine u Italiji studije upiše oko 200 naših studenata, uglavnom u Milanu i Rimu. Svi se susreću s problemima oko iznajmljivanja stanova, nedostupnošću informacija o stipendijama… Nada je i sama prošla kroz sve to; vrhunac je bio kada je, u nemogućnosti da pronađe stan, morala u kamp. Tako se setila da pomogne našim budućim studentima koji žele da se školuju u zemlji u kojoj je otvoren prvi univerzitet na svetu.

– Pošto sam i ja sama prošla kroz svo to maltretiranje koje mi je oduzelo nekoliko nedelja i dosta živaca, došla sam na ideju da osnujem agenciju koja će srpskim studentima pomoći u Italiji. Najveći problem je dokumentacija, jer je sve na italijanskom jeziku. Takođe i pronalaženje stana, za šta morate da imate garanciju ili italijanskog državljanina ili nekog njihovog preduzeća, jer neće tako lako da iznajme stan nekome ko je iz Srbije, pogotovo posle incidenta navijača u Đenovi. „Sekioni” pomaže studentima u dobijanju vize, odabiru fakulteta u skladu sa željama i njihovim budžetom, dobijanju stipendije, pronalaženju smeštaja, pripremi i popunjavanju neophodne dokumentacije, a tu smo i za sve što im je potrebno dok su tamo – objašanjava Nada Nikolić, koja je na master studijama ekonomije na Univerzitetu Bokoni.

Cake za stipendije

Cene studija na državnim fakultetima u Italiji su kao i u Srbiji, od 1.500 do 3.000 evra godišnje. Međutim, da bi brucoš iznajmio stan treba mu tri puta više nego u Beogradu. Ipak, stipendije mogu da pokriju sve te troškove, a do njih nije teško doći ako znate kako.

– Ljudi o tome malo znaju, a čim vide dokumentaciju koja je neophodna za studiranje u Italiji, zaboli ih glava pa i ne pokušavaju da dobiju stipendiju. Međutim, čak 95 odsto onih koji konkurišu za stipendiju, dobiju je. Postoje cake za dobijanje stipendija koje iznose od 600 do 1.000 evra mesečno, a osim fakulteta i država Italija dodeljuje stipendije. Međutim, informacije o dobijanju te vrste pomoći nisu lako dostupne i nema ih na internetu pa je našim studentima teško da se o tome obaveste. Zato im „Sekioni” u tome pomaže – objašnjava Nada.

U planu i druge države

Ona svedoči da naši studenti u velikom broju odlaze u Italiju na studije zbog prestižnih fakulteta. Fakultet Bokoni na kojem ona studira jedan je od 30 najboljih u svetu, a na njemu trenutno studiraju i sin Silvija Berluskonija i pripadnici italijanskog plemstva. Iako Italijani skoro uopšte ne govore engleski jezik, većina studenata iz Srbije odlučuje se da prati nastavni program na engleskom jeziku pa na italijanskom jedino znaju da naruče kapućino. Zbog toga se uglavnom druže između sebe, a „Sekioni” je neka vrsta centra koji ih povezuje.

Ona dodaje i da joj je namera da „Sekioni”, što u prevodu na italijanskom znači štreber, pređe granice Italije i otvori centre i u drugim državama u kojima ima studenata iz Srbije.

Izvor:Press