Home [njuz] „Klub za traženje posla” za mlade

„Klub za traženje posla” za mlade

49
0

book1Kancelarija za mlade Beograda i Nacionalna služba za zapošljavanje pokreću „Klub za traženje posla” za mlade.
Direktor kancelarije za mlade Kosta Andrić i direktorka beogradske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Dragana Kokanov Radovanović potpisali su sporazum o saradnji, kojim se u okviru novootvorenog „Info room-a” od 6. juna pokreće „Klub za traženje posla” za mlade.

 

Prema rečima Koste Andrića, dosadašnjom saradnjom Kancelarije i Službe za zapošljavanje organizovani su kursevi engleskog jezika i obuke za računare, dok se potpisivanjem ovog sporazuma pomaže mladim ljudima do 30 godina sa teritorije glavnog grada da što lakše dođu do zaposlenja.

-Ustupanjem prostorija „Info room-a” želimo da doprinesemo smanjenju broja nezaposlenih mladih u Beogradu, kojih prema podacima Nacionalne službe ima oko 20 hiljada. Mladi će, vođeni stručnim savetnicima Službe za zapošljavanje, pored savladavanja osnovnih veština u traženju posla, kao što su procena vlastitih interesovanja, veština, znanja, sklonosti, dobiti i neophodnu podršku u pronalaženju posla. Praktični deo obuke sastojaće se iz stručne pomoći u pisanju biografije, prijave za posao, rada na računaru, slanja aplikacija i priprema za poslovni intervju obradom svih pitanja koja se najčešće postavljaju u takvom susretu. Takođe, polaznicima će, kao zanimljiviji deo obuke, biti omogućena i simulacija intervjua sa poslodavcem – istakao je Andrić i dodao da će nakon dve sedmice obuke svi polaznici biti u prilici da besplatno koriste usluge „Info room-a”.

Dragana Kokanov Radovanović navela je za Beoinfo da je uspešna saradnja dve institucije rezultirala pokretanjem „Kluba za traženje posla” u prostorijama „Info room-a”, u kome će stručnjaci Službe za zapošljavanje držati obuku mladim ljudima. Takođe, mladi će biti u prilici da nauče da traže zaposlenje putem konkursa, ali i kako da prepoznaju „skrivene” vidove zaposlenja, istakla je Kokanov Radovanović.

Ona je podsetila da se, prema dosadašnjim iskustvima, više od 30 odsto osoba koje su prošle obuku u klubovima za traženje posla zaposlilo u roku od šest meseci od završetka programa, dok je nemali broj polaznika uspeo da nađe posao u toku same obuke.

Obuka će se održavati jednom mesečno u trajanju od dve radne nedelje, u grupama od šest do osam polaznika, sa najmanje trećim stepenom stručne spreme.

Kancelarija za mlade grada Beograda nedavno je u „Info room-u” pokrenula projekat besplatne pravne pomoći za mlade od 15 do 30 godina sa teritorije grada. Projekat „Moja prava” treba da omogući mladima pravnu podršku iz oblasti ljudskih prava, radnog i porodičnog prava.

Zainteresovanim osobama biće na raspolaganju, dva puta sedmično u minimalnom trajanju od tri sata, sedam advokata, koji će im pružati svu neophodnu pravnu pomoć.

Kancelarija za mlade grada Beograda otvorila je 18. maja prvi centar za informisanje, edukaciju i savetovanje u srpskoj prestonici „Info room”, namenjen poboljšanju kvaliteta života mladih na teritoriji grada. Centar je u Ulici 1.300 kaplara 2, do koga se dolazi kroz bočni ulaz Zadužbine Ilije M. Kolarca.