Home [stipendije] Stipendije za usavršavanje u Americi

Stipendije za usavršavanje u Americi

38
0

mladi12Deveti put zaredom američka vlada, odnosno Biro za obrazovanje i kulturu pri Stejt departmentu finansira, a Američki savet organizuje Program stipendiranja nastavnog i adminitrativnog osoblja na institucijama visokog obrazovanja iz Srbije

(Junior Faculty Development Program JFDP). Promocija ovog programa održana je nadavno na Beogradskom univerzitetu, a zaposlenima na Univerzitetu u Novom Sadu JFDP će biti predstavljen 7. juna u Novom Sadu i 9. juna u Subotici.
JFDP je program profesionalnog usavršavanja i razvoja u kome se zaposleni u institucijama visokog obrazovanja upućuju na odabrane visokoškolske institucije u SAD gde će, s američkim kolegama, raditi na daljem razvoju svog znanja u pogledu metodologija predavanja i teoretskih aspekata svojih oblasti rada. Cilj programa je da pruži pomoć predavačima i administratorima koji planiraju da se vrate u svoju domovinu i nastave s profesionalnim aktivnostima na institucijama visokog obrazovanja.
– Najvažniji ciljevi ovog programa su da stipendisti usavrše svoje metode i tehnike predavanja i da ostvare kontakte s kolegama s američkih univerziteta i na taj način omoguće saradnju između ovdašnjih i američkih visokoškolskih ustanova – kaže direktorka kancelarije Američkog saveta za međunarodno orazovanje u Srbiji Sanja Ignjatović. – Program traje jedan semestar, od januara do maja 2012. godine i ne postoji starosna granica pri prijavljivanju, a kandidati koji pokažu nedovoljno znanje engleskog jezika otputovaće u Ameriku mesec dana ranije, to jest u decembru ove godine i za njih će u Kanzasu biti organizovan jednomesečni intenzivni kurs engleskog.
Oni koji dobiju stipendiju će na univerzitetima u Americi, koji su prijavljeni za ovaj program, dobiti mentore s kojima će raditi, prisustvovaće predavanjima, imati uvid u probleme s kojima se sreću njihove američke kolege, upoznaće se s kursevima koje nude fakulteti domaćini, posećivaće profesionane konferencije iz svoje oblasti a, ako žele, moći će i da održe predavanje na univerzitetu domaćinu.
Na konkurs, koji je otvoren do 20. juna, mogu da se prijave svi zaposleni u institucijama visokog obrazovanja na puno radno vreme, ukoliko u trenutku prijavljivanja imaju najmanje dve godine radnog staža. Uz prijavu potrebno je da prilože i pismo o namerama, te preporuku univerziteta s potpisima dvoje zaposlenih. Posle prvog kruga konkursa, u kojem se razmatraju prijave, u drugom krugu kandidati će biti pozvani na intervju, a zatim će sav konkursni materijal biti poslan u Vašington, gde će komisija sastavljena od američkih profesora izabrati šest stipendista iz Srbije.
Stipendistima JFDP će biti plaćena povratna avionska karta Srbija – Sjedinjene Američke Države, dobiće zdravstveno osguranje i mesečnu stipendiju prilagođenu troškovima života u gradu u koji odlaze, a imaće na raspolaganju i fond od 700 dolara za kupovinu knjiga i posećivanje konferencija.
Uz akademsku komponentu, ovaj program ima i kulturnu jer će stipendisti iz Srbije u Americi predstavljati svoju zemlju tako što će s domaćinima pričati o istoriji, životu, kulturi, našem obrazovnom sistemu, a obavezni su i da održe bar jednu prezentaciju o našoj zemlji, njenoj kulturi, situaciji u njoj, da predstave svoj univerzitet. D. Devečerski

 

Prijave

Više informacija o ovom programu zainteresovani mogu dobiti u Američkom savetu u Beogradu, Kraljice Natalije 68/8 ili na telefon 0112657-354, a prijave za konkurs mogu preuzeti s veb sajtova www.ac-see.org ili www.jfdp.org kao i u kancelarijama Američkog saveta. Original i dve kopije prijave treba poslati na adresu Američkog saveta.