Home [njuz] Dve trećine studenta želi da napusti Srbiju

Dve trećine studenta želi da napusti Srbiju

41
0

knjigaDa li su zadovoljni uslovima studiranja, koliko poverenja imaju u ustanove, da li je gej parada donela neke pozitivne promene, šta je bitnije za nalaženje posla – diploma ili veza, da li koriste kontracepciju i kako provode slobodno vreme, samo su neka od pitanja na koja su u okviru istraživanja Merketing radionice Ekonomskog fakulteta odgovarali studenti Beogradskog univerziteta.

U istraživanju je učestvovalo 1.300 studenata sa 27 fakulteta Beogradskog univerziteta, a odgovarali su na pitanja o uslovima studiranja, ali i o društvenim, političkim i drugim aktuelnim temama.

– Istraživanje stavova studenata sprovodimo već osmi put s ciljem da otkrijemo njihova razmišljanja i ukažemo na brojne probleme sa kojima se svakodnevno sreću i time podstaknemo njihovo rešavanje – kažu članovi ove radionice.

U istraživanju su podjednako bile zastupljeni i muškarci i devojke, ravnopravno i po godinama studija, s tim što je najmanje bilo apsolvenata. Nešto manje od polovine ispitanika je iz Beograda, a ostatak je iz ostalih gradova Srbije.

Rezultati istraživanja pokazali su da je velika većina studenata zadovoljna nastavnim planom, četiri petine je zadovoljno i profesorima i načinom na koji im drže predavanja, a dve trećine nema primedbe na udžbenike. Jedini segment studiranja na koji se žale je rad studentske službe, za koji više od polovina smatra da bi nešto trebalo da se menja. Dve trećine studenata izdržavaju roditelji, sedam odsto radi, a svaki deseti radi povremeno da bi zaradio “neki dinar“. Najmanje njih se oslanja na stipendije.

Polovina studenata smatra da korupcija na fakultetima ne postoji, dok se u drugoj polovini nalaze oni koji znaju konkretne primere korupcije i oni koji su čuli za njih, ali nisu sigurni. Sličan je slučaj i sa diskriminacijom, pa je čak 15 odsto ispitanika proiznalo da je bilo diskriminisano na fakultetu, od strane profesora ili kolega studenata.

Iako zadovoljni studijama, većina njih smatra da im diploma nije dovoljna za nalaženje posla i da je i dalje najvažnija veza ili bar nečija preporuka, dok se mali broj oslanja na lične sposobnosti i znanja. Da bi došli do diplome i položili ispite čak polovina koristi nedozvoljene metode poput prepisivanja, puškica ili bubica.

Zabrinjavajuće je da više od polovine anketiranih studenata nema poverenja ni u jednu instituciju, dok su Vlada, Skupština, predsednik, vojska, zdravstvo i policija dobili u proseku po dva odsto glasova. Najviše poverenja dobila je SPC (15 odsto). Kao rezultat tog (ne)poverenja, čak 40 odsto studenata ne bi izašlo na izbore. O napuštanju Srbije nakon diplomiranja sanja čak 63 odsto studenata, dok bi 37 odlučilo da ostane.

Svaki 10. student nikada nije izašao iz Srbije, dok je oko 40 odsto njih putovalo do tri puta preko granice. Slobodno vreme provode kao i svi mladi, ali zbog sve većeg korišćenja interneta čak petina studemata uopšte ne gleda TV.

 

Ohrabrujući je podatak da sve više njih posećuje pozorišta i bioskope, što se razlikuje od ostalih istraživanja o navikama studenata. Kada razmišljaju o stvarima po kojima je Srbija prepoznatljiva u svetu najčešće se sete: sportista, rakije, “Egita”, Guče, ratnih zbivanja, noćnog provoda i lepih devojaka.


„Blic” i „24 sata” najčitanije novine
Odgovarajući na pitanja u okviru istraživanja koje je sprovela Marketing radionica skoro 30 osto ispitanih studenata izabralo je “Blic” kao najčitanije dnevne novine, a u stopu ga slede jedine besplatne novine u Srbiji “24 sata“, sa 26 odsto glasova. Slede “Novosti” (8,7 odsto) i “Press” (6,5 odsto), a manje od pet odsto odabralo je “Politiku”, “Kurir” i “Pravdu”. Najgledanije televizije su “Prva” (16,8 odsto), RTS (12,5), “Pink” (8,5) i B92 (4,3).

Izvor: Blic