Home [zabavnik] Brak, ne hvala!!!

Brak, ne hvala!!!

171
0
foto5Svaki treći muškarac u Kragujevcu je neoženjen, a svaka četvrta žena neudata! Prema statističkim podacima, u centru Šumadije, koji ima oko 170.000 stanovnika, ima više od 20.000 momaka i oko 17.000 devojaka, koji nikada nisu bili u braku.

Broju samaca dodaje i se dvadesetak hiljada razvedenih i udovaca i udovica, koji još uvek zadržavaju singl status.
Mladi Kragujevčani krilaticu: „Brak, ne hvala!“ pravdaju lošom materijalnom situacijom i nezaposlenošću. Žale se da su i jedni drugi netolerantni, po sistemu „niko više neće nikog da trpi“. Psiholozi, pak, kažu da je izbegavanje svadbenih zvona zapravo strah od odrastanja i preuzimanja odgovornosti za sopstveni život.
– Roditelji svojoj deci dok odrastaju nesvesno šalju poruku: uživaj dok si kod mene, videćeš kako je život težak kad završiš školu, kad se oženiš, udaš, kad dobiješ decu… Zato mnogi od njih neće da uđu u taj rizik. Suština je u pogrešnom sistemu vaspitanja, koji vodi strahu od preuzimanja odgovornosti za vlastiti život, i to ne treba mešati s materijalnom situacijom – kaže psiholog Mubera Raičević, koja se bavi predbračnim i bračnim usklađivanjem.

.banner_text_link{ text-align: right } .banner_text_link a{ font-size: 12px; color: #ccc } .banner_text_link a span{ font-size: 10px; } .banner_text_link a:hover{ color: #666 }

Fobiju od sentimentalne veze „dok nas smrt ne rastavi“ psiholozi traže i u osećaju sigurnosti u roditeljskom domu. U takozvanoj vertikalno proširenoj porodici, kakva je karakteristična za ovo podneblje, žive deda, otac i sin. U Kragujevcu je registrovano 45.000 domaćinstava, a u čak 35.000 živi dve ili više generacija.
Mladima se sugeriše i šablon po kome je poželjno prvo završiti školu, naći posao, a onda stupiti u brak i dobiti decu. Mubera Raičević dodaje da je takvu šemu teško ispuniti, jer život „ne ide po koncu“.
Izbegavanje nezgodnog ludog kamen, koji se izgleda ne zove baš tako bez razloga, dovelo je i do toga da se mladi sve teže odlučuju i na ozbiljne veze. Tako je sada već uobičajena slika da u baštama kafića momci i devojke sede za odvojenim stolovima. Parova je sve manje, iako u Kragujevcu ima 10.000 srednjoškolaca i oko 15.000 studenata.
Konobari u kragujevačkim kafićima kažu da ne pamte kada su poslednji put odneli turu pića devojkama. Kladionice su pune momaka, dok devojke sede i na „fejsbuku“ menjaju svoj status, skoro svaki put kada je na programu „sudbonosna“ fudbalska utakmica.
– Nemam para da izvodim devojku! Mogu da joj priuštim poneko piće i da je odvedem na kiflice koje pravi moja mama. To je šarmiranje bez pokrića, a to mi nije jača strana – kaže jedan od neoženjenih, nezaposlenih momaka i koji nije u ozbiljnoj vezu.

 

Brojke

Srbija je 1966. godine imala 3,7 miliona stanovnika. Stanovništvo je 2009. poraslo na skoro sedam miliona. Međutim, broj brakova je iz godine u godinu sve manji.

Godina Broj zaključenih brakova
1958. 42.671
1966. 43.320
2002. 41.947
2006. 39.756
2009. 36.853

*podaci Statističkog biltena Skupštine grada

Najčešći komentari familije i komšinica:

– Šta čekaš, vreme ti je!
– Ostaćeš sam(a), treba da imaš nekog!
– Treba decu da rađaš, misliće na roditeljskom da si deda!
– Ima li šta novo?

Anketa: Zašto mladi izbegavaju brak?

Milorad Jevtović

Svi se vade na krizu i da nemaju novca za osnivanje porodice. Ali, mislim da je glavni razlog u stvari što danas retko ko želi obavezu. Svi vole da su slobodni i da nikom ne polažu račune.

Zoran Jovanović
Ekonomska kriza koja traje godinama je glavni razlog što mladi neće da ulaze u brak, ali i sve većeg broja razvoda. S kojim parama danas da osnivaju porodicu, kada su plate ispod proseka, a život preskup.

Magdalena Nikolić
Danas niko ne želi potpuno da se posveti jednoj osobi, jer se pogrešno smatra da je to izašlo iz mode. Zato se mladići i devojke „drže“ na bezbednoj udaljenosti i svako ima svoju priču zbog čega ne ulazi u ozbiljne veze.

Marija Raca
Mladići i devojke su danas, između ostalog, nesigurni situacijom u zemlji. Niko ne zna šta će biti za tri meseca, a kamoli za pet godina. A planiranje je veoma bitno kada se osniva porodica. Strah ih je da pokušaju nešto što, ako ne uspe, može da ima drastične posledice na decu koju rode u tom braku.

Izvor: Alo