Home [ savetovalište za mlade ] da li da promenim fakultet ili nastavim sa ovim

da li da promenim fakultet ili nastavim sa ovim

61
0

pitanje:

Postovani Jovane, studiram Ekonomski fakultet u Beogradu i prva sam godina. Medjutim, smatram da je to prilicno monotono i nezanimljivo za osobu poput mene. Inace sam jako druzeljubiva, komunikativna, uvek u pokretu i zelim se baviti necim kreativnim i uzbudljivim (npr. novinarstvom).

Sada se nalazim u situaciji da li da promenim fakultet ili nastavim sa ovim, jer cu na koji god da odem pronaci predmete koji me nece zanimati, pa cu pomisliti da mozda ta profesija nije za mene. Sta vi mislite? Da li okusati srecu na drugom fakultetu ili\’gurati\’\’ na ovom ? Pozdrav 🙂

odgovor:

Poštovana Branislava, ja o ovoj tvojoj dilemi ne mislim ništa. J U stvari mislim sledeće. Nju jedino ti možeš da rešiš. Sa jedne strane, svaka struka može da bude kreativna i uzbudljiva, kao što može da bude i šablonizovana i monotona. To zavisi od dosta okolnosti, a u određenoj meri zavisi i od tvog unutrašnjeg doživljaja određenog posla i načina pristupanja njemu. Nekome je sve dosadno, besmisleno i monotono. Neko svemu pristupa kao izazovu i u sve unosi kreativnost i dinamiku. Slažem se sa tvojim zapažanjem da ćeš na svakom fakultetu naići na predmete i sadržaje koji te neće zanimati. Možda je dobro da više značaja pridaš predmetima sa završne godine, jer se iz toga obično sastoji rad i praksa tih određenih studija. Mada, ni to ne mora da da naročito merodavni odgovor na pitanja koja ti sebi postavljaš. Možda ćeš svoju dilemu lakše razrešiti ako na papir staviš svoje razloge koje si imala kad si se opredeljivala za Ekonomski fakultet. Kao i razloge za i protiv ostanka na ekonomiji i za i protiv pokušaja upisivanja novinarstva ili nekog drugog fakulteta. Sve u svemu, često nema idelanih rešenja, tvoje zadovoljstvo sobom u određenoj profesiji se nalazi u budućnosti, i to ne tako bliskoj, a budućnost je nemoguće predviđati. Na to ’zadovoljstvo sobom u profesiji’ utiče mnoštvo činilaca, koje mi sad ne možemo ni da pobrojimo a kamo li da kontrolišemo. Ti si, ipak, u neki izbor sigurna. To je tvoje opredeljenje da studiraš, da se baviš znači profesijom za koju je potrebno završiti fakultet, dalje, opredelila si se za struku društvenog smera. Tu je dosta sigurnosti kod tebe. E sad, dilema ekonomija ili novinarstvo? Jedino ti je možeš rešiti, na svoj lični način, uz prikupljanje dodatnih informacija i analizom liste raznih „za“ i „protiv“ ili pak prosto odlučivanjem „iz srca“, „cap-cap!“ (I taj „metod“ je moguć i neki ga vole). I naravno, može pomoći i odustajanje od nekog eventualnog imperativa da moraš doneti 100% „pravi“ izbor. Veliki pozdrav, Jovan Ratković.