Home [njuz] Zaposlili se u struci!

Zaposlili se u struci!

77
0

vesti2Primljeni – Posle šestomesečne obuke, devetoro studenata dobilo stalan posao u „Beogradskom vodovodu i kanalizaciji”
Od 140 prijavljenih kandidata za prošlogodišnji program „BG praksa”, devetoro studenata je dobilo stalan posao u JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija”. Među njima su studenti elektrotehnike Dobrica Ćosić i Gordana Stojiljković, koji su nakon šestomesečne obuke dobili posao u struci. Prijava za ovogodišnju „BG praksu” traje do 2. maja.

Kroz program „BG praksa” svaki student ima svog mentora, a u toku prakse obezbeđene su im markice i topli obrok. Dobrica Ćosić i Gordana Stojiljković kažu da im je obuka dosta značila jer im je, pored posla u struci, donela i priliku da izađu na teren i teoriju koju su učili na fakultetu primene u praksi.

– Na praksi smo imali prilike da se upoznamo sa kancelarijskim i terenskim poslom. Svako od nas je imao posebnog mentora i u svakom trenutku smo mogli da ih pitamo ako nam nešto nije bilo jasno. Završila sam Elektrotehnički fakultet, pa mi je praksa dosta značila, jer tokom studija ovako nešto nismo imali – priča za Press Gordana Stojiljković. Ona poziva sve kolege da se prijave na ovaj program, jer, kako kaže, iako ne budu dobili posao, naučiće dosta toga na terenu.

Dobrica Ćosić je tokom prakse imao prilike da vidi kako funkcioniše rad u velikim preduzećima i nadao se da će nakon toga moći da radi u istoj ili sličnoj firmi.

– Radili smo svakodnevno sa svojim mentorima i kolegama i tako smo ono što smo naučili na studijama primenjivali u praksi. Nakon samo mesec dana od završetka programa pozvali su nas devetoro i ponudili nam posao. U „Beogradskom vodovodu i kanalizaciji” smo od januara i zasad je sve super – objašnjava mladi Dobrica Ćosić.

Gordana Novaković, rukovodilac sektora pravnih, kadrovskih i opštih poslova u JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija”, kaže da je njihovo preduzeće „BG praksu” shvatilo ozbiljno i da su imali odlična iskustva sa prošlogodišnjim studentima.

– Poučeni pozitivnim iskustvom od prošle godine, rešili smo da za ovogodišnji program „BG prakse” ponudimo više mesta u našem preduzeću. Sugrađani nisu upućeni da u „Vodovodu” postoji 26 delatnosti i da imamo šta da ponudimo mladima koji su spremni nakon fakulteta da rade. Studenti koji se prijave za ovaj program prolaze kroz četiri selekcije, na kraju oni najbolji zaista budu nagrađeni – objašnjava Gordana Novaković. Ona dodaje da se na kraju prakse na osnovu mišljenja mentora studentu izdaje potvrda o sprovedenoj praksi i eventualna preporuka za dalje zaposlenje.

Uslovi konkursa

Uslove za konkurs, na osnovu dostavljenih informacija od gradske uprave i gradskih preduzeća, odredio je Centar za razvoj karijere Univerziteta u Beogradu.

– Nakon prvog kruga selekcije prijavljenih kandidata, koji će obavljati Centar za razvoj karijere, planirano je da se organizuje drugi krug, kako bi uprave sekretarijata i preduzeća organizovale intervjue sa potencijalnim kandidatima i donele konačnu odluku o njihovom angažovanju – istakla je Nada Dumić, članica gradskog veća.

Inicijativa – Sastanak o socijalnom preduzetništvu u Skupštini grada

Zaposleno 2.500 osoba sa invaliditetom

U glavom gradu čak 5.000 osoba sa invaliditetom nema stalna primanja, dok ih je u ostatku Srbije još 20.000. Da bi se ovaj broj smanjio, neophodno je u što kraćem periodu doneti zakon o socijalnom preduzetništvu, rečeno je juče na radnom sastanku o razvoju socijalnog preduzetništva u Skupštini grada.

U Srbiji trenutno postoje 43 preduzeća koja zapošljavaju blizu 2.500 osoba sa invaliditetom.

– Imperativ je da se sačuvaju postojeća preduzeća za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, kao i da se formiraju nova. Naš konačan cilj je obezbeđivanje trajnog izvora egzistencije i vraćanje dostojanstva socijalno isključenim grupacijama ljudi. Statistika kaže da je u Beogradu oko 5.000 nezaposlenih osoba sa invaliditetom, dok ih je u Srbiji još 20.000. Ujedno, to je i način da se trajno rasterete budžeti države i lokalnih samouprava tako što će se izvršiti preusmeravanje javnih sredstava kroz otvaranje novih radnih mesta – istakao je zamenik gradonačelnika Milan Krkobabić. A. S.

Izvor:Press