Home [zabavnik] Britanija: Nema posla za mlade

Britanija: Nema posla za mlade

103
0

trubaSkoro 40 procenata mladih Britanaca i Španaca je bez posla, a generalno u razvijenim zapadnim zemljama nezaposlenost mladih se kreće oko 18 odsto.

Jedan od pet Britanaca starih od 16 do 24 godine, nisu imali posao od oktobra do decembra 2010. godine, pokazuje zvanična statistika.

Efekti ovakvog stanja, smatraju stručnjaci, osećaće se i u budućnosti jer je veća verovatnoća da će oni češće ostajati bez posla ili zarađivati manje i kada kasnije budu radili.

To je problem zbog koga strahuju gotovo sve zapadne vlade. U narednih 10 godina još 400 miliona mladih će ući u trku za poslom, zbog čega će ovaj problem postati izazov za mnogobrojne vlade, izjavio je direktor Međunarodnog monetarnog fonda Dominik Štros-Kan.

“Suočeni smo sa perspektivom ‘izgubljene generacije’ mladih ljudi, koja je osuđena da pati celog života od najgore nezaposlenosti i društvenih uslova”, rekao je on.

Dodao je da ćemo “kako tenzija bude rasla među državma, imati povećanu društvenu i političku nestabilnost unutar nacija, pa čak i rat”.

I visokoobrazovani mladi ljudi muku muče da pronađu posao i tek jedan od pet svršenih studenata i uspe da ga nadje. Na svaki oglas za upražnjeno radno mesto javi se 69 kandidata, a najgore prolaze oni koji su završili neki od društvenih fakulteta. U kompanijama, međutim, postoji nedostatak inženjera, tehnologa, matematičra, i stručnjaka za prirodne nauke.

Izvor: B92