Home [ savetovalište za mlade ] Pre dva meseca sam raskinula vezu od 5 godina

Pre dva meseca sam raskinula vezu od 5 godina

575
0

pitanje
Pre dva meseca sam raskinula vezu od 5 godina, nismo funkcionisali vec duze vreme, mozda godinu dana,odlucila sam posle duzeg vremena samomucenja da raskinem jer jednostavno nisam mogla vise sa njim, u smislu da nisam osjecala zelju da ga poljubim, znam da je to normalno posle toliko vremena ali ja nisam mogla vise da izdrzim, plakalo mi se kad vidim da nista ne osecam i radije bih da se ljubim sa nekim drugim nego sa njim. Problem je u tome sto ga jako volim kao osobu.

Odmah posle raskida upoznala sam drugog decka, jako mi se svideo i super nam je zajedno, ali je moj bivsi veoma patio, mene je to boljelo, zao mi ga je bilo, a i samoj mi bude jako tesko kad se setim sta smo sve prosli zajedno, pa pomislim da je steta da sve to bacimo u vodu, i odlucim da probamo jos jednom, medjutim nije islo, i pono zavrsimo sa tim, ja ponovo probam sa ovim drugim deckom i jako mi se svidja, ali mi proslost nikako ne dozvoljava da budem srecna, ne mogu sa bivsim da budem, a veoma patim sto se tako zavrsilo i ne znam kako cu da prebolim sve to, a veoma mi otezava cinjenica sto moj bivsi jako pati, boli me kad mu je tesko, a ne zelim da budem sa njim, a isto ne znam kako da prihvatim sve ovo, bojim se da li ce me to obeleziti na neki nacin, da li cu posl patiti, kajati se…….

odgovor:

Poštovana Majo, iz ovoga što si napisala, može se reći da si emotivna, empatična i senzibilna osoba. Takođe, da si osoba sposobna da ulazi u duboke odnose, da se snažno vezuje, istovremeno i da odnos iskreno preispituje i da ga prekida onda kada proceni da je on trajno izgubio lepotu i smisao. Povezano sa prethodna dva, može se zapaziti i da si osoba koja je sposobna i spremna da pati, a ova sposobnost je važna prilikom suočavanja sa raskidima dugih veza, i uopšte, rastajanjima sa osobama i situacijama koje su dugo trajale i sa kojima smo imali lepe doživljaje i osećanja. Pretpostavimo da i tvoj bivši dečko sa kojim si bila 5 godina u vezi, ima iste ove kvalitete i kapacitete. Pošto ti je jasno da vaša veza ne može dalje trajati (to si čak i dodatno proverila u praksi), ostaje da dozvoliš i sebi i njemu da otpatite (od-tugujete) svako za sebe vaš rastanak. Potpuno je prirodno što svako od vas dvoje ima svoj stil patnje i tugovanja, svoj intenzitet osećanja i svoj tempo i potrebno vreme za završavanje ovog procesa. Mislim da je dobro taj proces intenzivirati, i to tako što neko vreme nećete imati nikakav kontakt, ti ćeš patiti za sebe a on za sebe, nećete se viđati, čuti telefonom niti razmenjivati mejlove ili sms poruke. Dozvolićeš njemu da pati za sebe, da mu bude teško i da taj proces istera do kraja bez tebe, sve dok ne bude spreman za novu vezu sa drugom osobom… Ti si, ako sam dobro shvatio, sada u drugoj vezi, koja ti odogovara. Daj sebi dozvolu da patiš i otpatiš zbog neminovnog rastanka sa bivšim dečkom iako si u vezi sa sadašnjim. Istovremeno, budi svesna da je svako od vas lično odgovoran za svoja osećanja, odluke i u krajnoj liniji za svoj život. Odnosno, ti nisi odgovorna za njegovu patnju, nisi dužna da mu je olakšavaš posebno i stoga što je to u ovoj situaciji najverovatnije nemoguće. Jedna oštrija i beskompromisnija granica među vama, tako postavljena i istrajno održavana sa tvoje strane, može biti lekovita za oboje. Veliki pozdrav, Jovan Ratković.