Home [njuz] Svetski praznik muzike – 21 jun

Svetski praznik muzike – 21 jun

62
0

fete_musique.jpgFrancuski kulturni Centar, Dom omladine Beograda i Renault povodom svetskog praznika muzike predstavljaju besplatan
koncert ::GRUMSOVI – ulična muzička predstava (FRA)::SO SABI – koncert (SRB)::KRISTO NUMPUBI – koncert (FRA)::Plato ispred Francuskog kulturnog centra , četvrtak, 21.06. 2007 u 17:00

Pokrovitelj koncerta je Grad Beograd
Gradska uprava – Sekretarijat za kulturu

Povodom Svetskog dana muzike, 21. juna naši sugrađani i ove godine na poklon će dobiti besplatni koncert pod vedrim nebom u Knez Mihailovoj ulici.
Nakon Galiana i „Afričkih diva“, koji su bili gosti Beograda 2005. godine, grupe Fethija Tabeta, koja je nastupala prošle godine, ove godine ugostićemo Krista Numpubija, vrhunskog pevača i gitaristu poreklom iz Kameruna, koji će nam otkriti magiju asiko muzike. Gosti Beograda biće i muzičko-pozorišna trupa Grumsovi, spektakularna ulična atrakcija puna iznenađenja. Od domaćih izvođača nastupiće miljenici beogradske klupske scene, afro-cuban-reggae bend So Sabi.

KRISTO NUMPUBI

kristo_numpubiKristo Numpubi (Kristo Numpuby) je rođen u Parizu, a odrastao je u Eseki, tropskoj šumi Kameruna. Tu je i otkrio poseban ritam asiko muzike.

Asiko je vrlo spektakularna i vrlo popularna igra iz zemlje Basa, na jugu Kameruna. Reč asiko potiče od reči asi – zemlja ili tlo, i ko – noga. Naime, asiko se igra bosih nogu, na goloj zemlji, a igrači nose običnu majicu i parče tkanine vezane oko struka. Sama igra se sastoji od pokreta kukovima, malih koraka koje igrač izvodi uspravno ili čučeći tako da daje utisak kao da lebdi na sceni. Ples je takođe prilika da igrači pokažu svu veštinu ravnoteže, elastičnosti ali i snagu.
Asiko prati i specifičan zvuk gitare uz udarce noža ili viljuške u praznu flašu. Radi se o posebnoj muzici posebnom tehnikom koja, slično bluzu, živi svoj sopstveni ritam.

Od 1986. Kristo živi u Parizu, a objavljuje nekoliko godina kasnije dva albuma, Assiko City i An Sol Me. Zahvaljujući uspešnim turnejama, stvara oko sebe vernu publiku, koja se oduševljava i njegovim mnogobrojnim talentima na sceni: priča viceve, izvodi grimase i komične scene, glasom imitira raznovrsne instrumente. U Kristovim kompozicijama prepoznajemo naravno asiko muziku, ali i dobro ritmovane tradicionalne afričke melodije, afro-američki folk, bluz, džez, brazilske i kubanske ritmove. Kristo je upravo objavio svoj treći album Brasens u Africi, srdačni omaž uz tradicionalne zvuke Afrike i raseljeništva.

"Odličan pevač ali pre svega vrhunski muzičar na akustičnoj gitari, Kristo svira tradicionalnu kamerunsku muziku, a njegove pesme, kao dah svežeg vazduha, očaravaju slušaoce na materinjem jeziku, uz melodije afričkih prašuma."
Liberasion

GRUMSOVI

les_groomsMuzičko-pozorišna trupa, majstori ulične atrakcije. Fanfara Grumsova nastala je 1983. u gradu Sen Kantenu (Ivelin), a sastavljena je od devet muzičara i pevača. U početku je ansambl trebalo da traje samo jednu sezonu, ali je do sada obišao više od dvadeset zemalja. Repertora muzičkog pozorišta Grumsova podrazumeva renesansnu, klasičnu ili tradicionalnu muziku. Beogradskoj publici pripremaju spektakularno iznenađenje!

 

 

 SO SABI

so_sabiBend SO SABI nastao je 1999. godine i u početku je to bio akustični sastav koji je gajio izvornu afričku muziku iz Gvineje, Zelenortskih ostrva, Senegala i okolnih zemalja, dakle etničke udaraljke i višeglasno pevanje tradicionalnih napeva različitih plemena. Kasnije je pridodata akustična gitara, zatim bas i komplet bubnjeva, pa klavijature i saksofon, što je dovelo do radikalne promene zvuka. Pesme su prearanžirane, repertoar je proširen autorskim etno-pop kompozicijama Raula Alberta Diasa, osnivača i lidera benda, obradjene su neke pesme drugih afričkih autora (pre svega Cesarie Evore) i tako je nastala osnova današnjeg repertoara namenjenog mnogo široj publici nego u vreme nastanka grupe.

Naziv benda u slobodnom prevodu znači "Lepo vama, lepo nama", što je u vezi sa životnom filozofijom zapadnog dela Afrike – da svi teški trenuci u životu mogu biti prevaziđeni uz pesmu i igru. SO SABI ima veliki broj pesama na repertoaru, a svaki koncert ima "numere iznenađenja" i improvizovane delove u kojima ponekad učestvuje i publika, tako da je svaki nastup jedinstven i neponovljiv

fete_musique.jpgPRAZNIK MUZIKE počeo je da se proslavlja 1982. godine na inicijativu francuskog Ministarstva kulture, kada je statistički objavljeno da 5 miliona Francuza svira neki instrument, ili svaki drugi mladi Francuz. Tada je odlučeno da se muzika približi običnom svetu, da muzika postane javna kako bi svi ljudi koji nešto sviraju mogli da se čuju.
Povodom Evropske godine muzike, 1985. godine proslava se proširila na druge države i sada se proslavlja na 5 kontinenata u više od 110 zemalja. Ovaj međunarodni uspeh je postao društveni fenomen koji otkriva nove tendencije u muzici, izražava raznorodnost i kulturnu raznolikost spajajući u istom danu klasičnu i savremenu muziku, džez, rok, folk, fank, hiphop, tehno, rep, horsku muziku, dok u isto vreme poštuje identitet učesnika. Zbog svega toga je 21. juni globalno putovanje kroz zvuke, glasove, instrumente, epohe, žanrove, kulture – proslava je svima dostupna i cela planeta se prepušta ovom vidu pozitivne globalizacije.

FKC je uveo proslavu Praznika muzike po prvi put 1988. godine u Beogradu, a ubrzo su se i ostale institucije u zemlji priključile ovoj manifestaciji.