Home [akcija] FEMIX predstavlja…

FEMIX predstavlja…

59
0

vesti5U subotu, 25. decembra, sa početkom u 13 časova, u galeriji Sportsko kulturnog centra u Obrenovcu održaće se gostovanje Bojane Ašković, šefa kabineta predsednika Gradske opštine Obrenovac. Ona će, u okviru projekta “FEMIX – Miks ženskog stvaralaštva”, govoriti o svom radu i karijeri, kao i o mogućnostima za profesionalni razvoj devojaka u Obrenovcu, te o načinima, idejama i mogućnostima za korisno provođenje slobodnog vremena.
Projekat FEMIX je namenjen promociji i afirmaciji ženskog stvaralaštva u različitim umetničkim oblastima, kroz likovne, literarne, audio-vizuelne i druge kreativne forme. Ovim projektom želimo da pomognemo devojkama zainteresovanim za kreativno izražavanje da tu svoju sklonost maksimalno afirmišu, težeći ličnom i profesionalnom samoostvarenju. U tom smislu, FEMIX se nastavlja na delovanje Majspejs prezentacije SPEJSERKA, koju je Klub OPA iz Beograda uređivao od 2008. do 2010.

Osnovni problem kojim se ovaj projekat bavi jeste rodna neravnopravnost među mladima, koja se manifestuje na više načina: kroz diskriminaciju devojaka u različitim okolnostima, netrpeljivost, potcenjivanje i predrasude, kao i kroz nametanje patrijarhalnog modela žene u javnom životu. Zabrinjava nas i prilično pasivan odnos društva prema ovim pojavama, naročito među mladima koji su u kritičnom uzrastu za formiranje stavova o društvenim dešavanjima.

Projekat FEMIX će, kroz planirano istraživanje, najpre identifikovati najizraženije stavove mladih o ovim temama, a zatim će se, u skladu sa dobijenim rezultatima, putem niza lokalnih događanja i promocija baviti postavljanjem modela za rodno ravnopravno, aktivno i stvaralački nastrojeno društvo.

Projekat “FEMIX – Miks ženskog stvaralaštva” realizuje omladinska NVO Klub OPA “Omladina pokreće akciju” iz Beograda, a finansira Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije.