Home [njuz] Uhapšena profesorska mafija

Uhapšena profesorska mafija

59
0

 Srpska policija razbila je juče ujutro "profesorsku mafiju" i u akciji Službe za organizovani kriminal uhapsila  Emiliju Stanković (53), pomoćnika ministra prosvete, i Svetu Purića (53), dekana Pravnog fakulteta u Kragujevcu, zbog sumnje da su godinama primali mito i za taj novac propuštali studente na ispitima!

U finalu policijske akcije, koja je počela u novembru prošle godine, uhapšeno je još osam osoba, među kojima je pet redovnih profesora fakulteta, kao i Srđan Đorđević, bivši sudija Ustavnog suda Srbije, inače docent na fakultetu u Kragujevcu!

Policijska akcija je kako piše beogradski Kurir, izvedena u Kragujevcu, Beogradu i Kraljevu, a među uhapšenim su i Dragana Petrović (43), profesor krivičnog prava, prodekan za finansije Božin Vlašković (53), profesor autorskog prava i prava industrijskog vlasništva, Ivan Čukalović (51), profesor i šef katedre za međunarodno javno pravo, Dragan Bataveljić (48), profesor ustavnog prava, Predrag Stojanović, profesor i šef katedre za pravne i ekonomske nauke, Zoran Simić (41), šef Službe za studentska pitanja, i Saša Jovanović (36).

Mafijaš glavni posrednik

Organizator ove grupe, prema policijskim saznanjima, bila je profesorka Dragana Petrović, dok policija sumnjiči Sašu Jovanovića, poznatog po brojnim kriminalnim radnjama, da je bio glavni posrednik između studenata i profesora koji su primali mito!

Kod uhapšenih profesora policija je, saznaje Kurir, pronašla i veće sume novca, ali i indekse. U nekima od njih bile su i novčanice! Prilikom hapšenja kod Simića je pronađeno oko 1.000 eura, dok je prilikom pretresa kod profesorke Emilije Stanković pronađeno čak 40.000 eura! Inače, policija je Petrovićevoj zaplenila najnoviji model BMV-a, vrednog oko 70.000 eura, za koji se sumnja da ga je dobila od jednog posrednika!

Diploma 16.000 eura!

Za polaganje ispita studenti su za prolaznu ocenu plaćali između 500 i 750 eura. Međutim, pričali su juče studenti, pred krajnji rok za ispite za "uslov" je cena naglo skakala, a ponekad prelazila i 1.000 eura! Za gotove fakultetske diplome trebalo je izdvojiti između 12.000 i 16.000 eura!

Zgrada fakulteta juče je od ranih jutarnjih sati bila bukvalno pod opsadom pripadnika MUP Srbije. Policija je opkolila zgradu i blokirala kabinete, dekanat i hol. Pripadnici policije sačekivali su sve profesore na parkingu fakulteta i u pratnji ih sprovodili do dekanata.

Policija je, takođe, blokirala sve arhive, a prema saznanjima Kurira, u toku je provera svih dosijea, kako vanrednih studenata tako i postdiplomaca! Kod jednog od uhapšenih profesora pronađeno i oko 100 prijava ispita, ali za fakultet u Banjaluci! Međutim, policija još nije stavila tačku na razbijanje "profesorske mafije", a narednih dana očekuju se i nova privođenja, jer je istraga usmerena ka ljudima iz pravosuđa, ali i državne uprave.

Pincom.info