Home [zabavnik] Nije lako biti lep

Nije lako biti lep

48
0

book1Ženska lepota nije uvek prednost za nalaženje zaposlenja, zaključak je istraživanja koje pokazuje da lepe žene često neće biti angažovane za neki ozbiljan posao. U istraživanju američkog Univerziteta Kolorado navodi se, međutim, da je privlačan muškarac poželjan za bilo koju vrstu posla, bilo da se radi o “muškim” ili “ženskim” poslovima.

Više od 60 studenata i studentkinja psihologije učestvovalo je u studiji Univerziteta Kolorado. U prvom delu istraživanja, njihov zadatak je bio da samo na osnovu fotografija izaberu kandidate za
razne poslove.

Lista je sadržala najrazličitije poslove – od prodavca donjeg veša, do zatvorskog čuvara, preko finansijskog direktora ili šefa gradilišta. Kandidata i kandidatkinja za te poslove bilo je 204.

Privlačne kandidatkinje su bile predmet diskriminacije kada se radilo o “muškim” poslovima za koje nije bio važan izgled kandidata.

U većini slučajeva lepe žene nisu bile birane za mesto finansijskih direktora, inženjera i šefova gradilišta.

“U tim profesijama, biti privlačan je pravi hendikep za žene”, rekla je Frans presu Stefani Džonson, jedna od autora studije.

U drugom delu istraživanja, studenti su uz fotografije kandidata dobili i njihove radne biografije ali to nije promenilo stav prema lepim ženama.

“Mislili smo da bi zahvaljujući dodatnim podacima, studenti birali na osnovu nečeg drugog a ne samo na osnovu fizičkog izgleda. Ali to nije bio slučaj”, dodala je Stefani Džonson.

Izvor: Beta