Home omladinska politika Vratiti poverenje mladih u institucije

Vratiti poverenje mladih u institucije

34
0

netOdržan prvi sastanak članova radne grupe za izradu plana potreba mladih u Beogradu. Mladi odlaze iz Srbije jer nemaju poverenja u institucije, ocenila minisarka sporta Samardžić Marković.  Ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić- Marković, je na prvom sastanku članova radne grupe koja bi trebalo da izradi plan potreba mladih za grad Beograd, rekla da mladi napuštaju Srbiju, jer nemaju poverenja u institucije. Ona je navela da je jedan od načina da se mladima vrati poverenje u institucije taj da institucije počnu da brinu o njma, ali i da se mladi uključe u izradu akcionih planova i drugih strateških dokumenata.

Prema njenim rečima, cilj izrade lokalnih akcionih planova je da mladi ne odlaze iz Srbije, već da u njoj grade svoju budućnost, ali i da aktivno učestvuju u promenama u gradovima u kojima žive.

“Važno je uputiti signal mladima da se neko brine i bavi o njima”, rekla je Samardžić Marković i dodala da za godinu dana usvojeno 47 lokalnih akcionih planova u Srbiji, od čega sedam u beogradskim opštinama.

Ministarka je istakla da su svi lokalni akcioni planovi specifični, kao i da imaju aktivnosti koje doprinose poboljšanju položaja mladih.

“Iako se na prvi pogled čini da izrada lokalnog akcionog plana nije neki super atraktivan dogadjaj, sa stanovišta Ministarstva i države to je možda jedan od najvažnijih dogadjaja kojim se može dugoročno uticati na budućnost mladih u Beogradu”, rekla je Samardžić-Marković.

Direktor Kancelarije za mlade gradske uprave grada Beograda Kosta Andrić je rekao da je cilj akcionog plana da proizvede nove usluge i servise za mlade, ali i da bude podloga za dugogodišnji sistematski rad.

“Cilj je da na nivou grada postoji jedan dokument sa kojim će mladi moći da apliciraju za fondove EU”, rekao je Andrić.

On je istakao da su formirane tri grupe – predstavnici gradske uprave, opštinske Kancelarije za mlade i nevladine organizacije, koje čine “srž rada na akcionom planu”.

Andrić je podsetio da je gradska kancelarija osnovana pre godinu dana, da predstavlja vezu mladih Beograda i Gradske uprave i da od početka ima dobar odnos sa Ministarstvom omladine i sporta.