Home [njuz] Ko zakasni na upis, ostaje bez mesta na faksu

Ko zakasni na upis, ostaje bez mesta na faksu

40
0

sample_2Ukoliko se kandidat ne pojavi u terminu predviđenom za upis, na njegovo mesto biće upisan prvi rangirani ispod crte, objašnjavaju na fakultetima.  Fakulteti u Srbiji su juče objavili konačne rang liste primljenih brucoša u školskoj 2010/11. godini, a iz uprava visokoškolskih ustanova podsećaju studente da detaljno prate uputstva vezana za upis, kako ne bi ostali neupisani. Ukoliko se kandidat ne pojavi u terminu predviđenom za upis, na njegovo mesto biće upisan prvi rangirani ispod crte, objašnjavaju na fakultetima i podsećaju da je bilo studenata koji su na svoj termin upisa zakasnili pet minuta, pa nisu uspeli da se upišu, jer je njihovo mesto zauzeo drugi.

Dinamiku upisa određuje svaka visokoškolska ustanova posebno, ali u okviru konkursnog roka koji predviđa da sve mora biti završeno do 15. jula.

Prilikom upisa, predaju se originalna svedočanstva, izvod iz matične knjige rođenih, dva obrasca S S V-20, indeks, dve fotografije, dokaz o uplati naknade za samofinansirajuće studente.

Srednjoškolci koji ne uspeju da se upišu u prvom krugu imaju još jednu šansu u septembru, ali samo na fakultetima na kojima ostane slobodnih mesta. Drugi konkursni rok visokoškolske ustanove će oglasiti 31. jula.

Kada je reč o upisu na privatne fakultete, neophodno je takođe da se kandidati detaljno raspitaju o terminima i uslovima upisa na željenoj visokoškolskoj ustanovi, iako rokovi upisa ne odstupaju mnogo od onih na državnim fakultetima.

(Tanjug)