Home [njuz] U domovima 2.713 mesta

U domovima 2.713 mesta

47
0

book1Raspisan je konkurs za prijem u ustanove za smeštaj i ishranu studenata za školsku 2010/2011. godinu, koji počinje 1. septembra…
U službama Novosadskog univerziteta smatraju da će biti dovoljno mesta za sve, jer u osam studentskih domova u vojvođanskoj prestonici ima mesta za 2.713 akademaca. Pravo na smeštaj imaju studenti koji su upisani prvi put u tekućoj školskoj godini na studije prvog, drugog ili trećeg stepena, čije se školovanje finansira iz budžeta, koji imaju državljanstvo Republike Srbije i čije prebivalište nije u sedištu visokoškolske ustanove na kojoj studira.
Za studente I godine i rekonvalescente I godine rok za prijavu je od 1. do 15. septembra, a za studente svih ostalih godina od 15. septembra do 31. oktobra. Nakon isteka roka za prijavljivanje na konkurs, na osnovu dostavljene dokumentacije, utvrđuje se redosled kandidata za prijem u ustanovu na osnovu uspeha ostvarenog u prethodnom školovanju i socijalno-ekonomskog statusa porodice. Takođe, student ostvaruje pravo i na ishranu od tri, odnosno jednog obroka dnevno, u studentskim menzama, ako se njegovo školovanje finansira iz budžeta.
Do sada su brucoši uglavnom smeštani u studentske domove „Bajić” i „Vlahović”, a ostali studenti, u zavisnosti od uspeha, u „bolje” domove. Kako za naš list priča Goran Milovac, saradnik za odnose sa javnošću iz Studentskog centra Novi Sad, Novosadski univerzitet se može pohvaliti jako kvalitetnim smeštajem.
– Pokrajinska Vlada i Fond za kapitalna ulaganja su uložili puno sredstava u rekonstrukciju svih domova, tako da sada imamo savremene objekte visokog standarda – kaže Milovac.
Ima „boljih” i „lošijih” domova, navodi Milovac, ali dešava se često da najbolji studenti ne žele u domove koji pružaju bolje uslove. – Mnogi čak i traže da budu smešteni u „Bajić” i „Vlahović” zbog blizine fakulteta, menze, ili zbog činjenice da su tamo od „brucoških” dana, pa su tamo i navikli da žive. Takođe, studenti medicine najviše traže „Sajmište”, jer im je blizu fakultet. Znači, pravilo ne postoji, a mi ćemo se truditi svima da izađemo u susret – priča Milovac.

Studentski vodič
USKORO – Kako najavljuju iz Studentskog centra, uskoro bi trebalo da se pojavi i Studentski vodič, koji bi na jednostavan način trebalo da objasni brucošima kako i gde da konkurišu, da ih upozna sa studentskim domovima i studentskim centrom. Milovac najavljuje da će on biti besplatan i da će se deliti uz prijave na konkurs. Više informacija može se naći na sajtu Studentskog centra www.studentskicentarns.co.rs.

Novosadski Domovi
Dom    Broj mesta
Slobodan Bajić    758
Veljko Vlahović    340
Novi A    372
Novi B    372
Novi C    350
Sajmište    262
23. oktobar    139
Feješ Klara    120