Home [njuz] Beograđani kao vodiči kroz Beograd

Beograđani kao vodiči kroz Beograd

45
0

sample_1U Beogradu u četvrtak, 20. maja, počinje sa radom volonterski servis “Beogradski griteri“, u okviru koga će obični građani predstavljati neku vrstu neformalnih domaćina stranim turistima. Ideja je da stranci na neklasičan način upoznaju glavni grad, onako kako ga vide njegovi stanovnici. Do sada se prijavilo više od 500 građana, a među njima je najviše studenata koji žele da iskoriste ovu priliku da upoznaju strance sa našim gradom. Beograd je prvi u regionu u kome počinje sa radom ovaj servis, koji je pokrenula Turistička organizacija Beograda (TOB) po ugledu na Njujork, Hag, Pariz, Melburn, Toronto…

“Griteri nisu vodiči već neka vrsta domaćina i imaju zadatak da strancima prikažu našu prestonicu na drugačiji način od turističkih vodiča. To su obični građani koji će pomagati posetiocima da se lakše snađu u gradu, da im preporuče neka mesta u skladu sa njihovim interesovanjima.

Oni će moći i da vode strance u svoj omiljeni kraj i da sa njima posećuju mesta koja ih zanimaju, ali i da im pomognu da se lakše snađu u javnom prevozu ili razmene novac”, kažu u TOB-u.

Ovaj servis je potpuno besplatan, a mogu se prijaviti svi građani koji znaju strane jezike i poseduju osnovno znanje o Beogradu, bez obzira na godine.

TOB je ovaj program promovisao još na Sajmu turizma u februaru, od kada su i počeli da primaju prijave građana. Pokretanjem ovog servisa Beograd se uključuje u Međunarodnu asocijaciju gritera.

Do sada se prijavilo više od 500 građana, a među njima je najviše studenata koji žele da iskoriste ovu priliku da upoznaju strance sa našim gradom.

“Stranci preko internet sajta pošalju svoje podatke i interesovanja i onda mi u skladu sa time tražimo gritera koji im odgovara. Kad se poklope podaci onda spajamo određenog stranca sa određenim griterom. Ovaj program može biti sjajno iskustvo za mlađu populaciju, koji će tom prilikom pored toga što upoznaju nove i predstavljaju im naš grad, moći da se kroz razgovor sa njima upoznaju i sa kulturom zemlje iz koje dolaze”, kažu u TOB-u.

Građani koji bi želeli da postanu griteri mogu se prijaviti OVDE. Takođe, prijave i sve ostale informacije o ovom servisu mogu se dobiti i u Turističko informativnom centru u Knez Mihailovoj 6.

Izvor: MONDO