Home [zabavnik] Ekološka venčanica za jednu upotrebu

Ekološka venčanica za jednu upotrebu

52
0

news1Grupa britanskih studenata osmislila je specijalnu ekološku venčanicu koju mlada nakon sudbonosnog “da” može u potpunosti da razgradi u vodi. Studenti modnog dizajna i građevine Univerziteta Šefild Halam udružili su snage i znanje i proizveli venčanicu koja “poštuje” prirodnu okolinu.

Supstanca kojom je tkanina impregnirana i koja se koristi i u proizvodnji pojedinih deterdženata omogućava razlaganje haljine u vodi, a da pri tom proces ne šteti okolini.

“Imajući u vidu uvreženo mišljenje da se venčanica može nositi samo jednom, studenti su želeli da modernom društvu ukažu na novi životni stav koji podrazumeva odevne predmete za jednokratnu upotrebu”, kazala je profesorka modnog dizajna Džejn Blom.

“Projekat predstavlja spoj umetnosti i tehnologije i istražuje mogućnosti korišćenja drugačijih materijala za proizvodnju odeće”.

“Ako želi da zaštiti prirodnu okolinu, modna industrija mora da pokrene borbu protiv tradicionalističkih stavova i ponašanja” kaže Blomova, ističući da je venčanica simbol ženske garderobe.

Buduća “ekološka” mlada će, na dan svog venčanja, međutim, morati da se opremi velikim kišobranom, kako u slučaju lošeg vremena ne bi na putu do crkve ili matičara “izgubila” haljinu.

Izvor:B92