Home [treninzi] Parla Italiano?!

Parla Italiano?!

33
0

mladi20Oduvek si hteo/la da učiš italijanski, ali ne možeš da priuštiš privatnu školu?  Evo prilike da besplatno naučiš sve što te je ikada zanimalo o toj primorskoj zemlji i narodu. Projekat Jezička pismenost mladih je osmišljen tako da obuhvati učenje italijanskog jezika i kulture. Cilj projekta je razvijanje svesti kod učenika o neophodnosti i važnosti stranih jezika. Namenjen je edukaciji učenika beogradskih srednjih škola i stavlja akcenat na činjenicu da je poznavanje stranih jezika, pored regularnog školovanja jedna od najbitnijih stavki kada su u pitanju poslovne prilike. Glavni cilj je da se podrže učenici u njihovim akademskim dostignućima i da im se probudi interesovanje za italijanski jezik i kulturu, imajući u vidu da veliki broj njih ne može da priušti kurseve jezika u privatnim školama.

Kurs italijanskog jezika će trajati 6 nedelja, od 29. marta do 16. maja 2010. godine, što je dovoljno da učenici steknu osnovna znanja o jeziku kroz formu ubrzanog kursa, kao i da bolje upoznaju italijanski narod, njihovu kulturu, običaje i zemlju. Nastavu će držati studenti Filološkog fakulteta iz Beograda, čija će uloga biti da podstaknu učenike u edukaciji i prenesu svoja znanja i iskustva.

U cilju efektnijih i kvalitetnijih časova, škola stanih jezika “Sent Nicolas school” u Beogradu biće odgovorna za program nastave, pripremu i edukaciju praktikanta i studenata italijanskog kao i za potreban material,kao razvojni partner projekta.

Predviđeno je da se na kraju svakog predavanja odvoji vreme za zanimljivosti i informativne prezentacije vezane za Italiju kako bi srednjoškolci i nakon projekta ostali motivisani i zainteresovani da nastave sa učenjem italijanskog jezika.

Procenjuje se da danas u svetu ljudi govore oko 7.000 jezika. Međutim, lingvisti smatraju da će do 2100. nestati 90 % jezika koji se trenutno koriste. Zvuči zastrašujuće, ali na nama je da izbegnemo ovakav ishod.

Danas, poznavanje jezika je prednost, stepenik koji te vodi jedan korak dalje od drugih. Stoga bi trebalo učiti jezike i usavršavati ih u svakoj prilici. Nikada se ne zna kada može da zatreba! Možda to bude upravo italijanski!

Jezička pismenost mladih jedan je od značajnih edukativnih projekata studentske organizacije AIESEC. AIESEC je međunarodna platforma namenjena mladim ljudima koji teže da otkriju i razviju sopstvene potencijale kako bi imali pozitivan uticaj na društvo.

Od 1948. godine AIESEC stvara mlade lidere u preko 107 zemalja sveta, radeći u partnerstvu sa kompanijama i univerzitetima. Poseduje inovativni proces razvoja koji je sastavljen od izuzetnog liderskog iskustva i globalnog programa razmene.

Godišnje se realizuje preko 8.500 stručnih praksa u inostranstvu. Svi zainteresovani srednjoškolci će moći da popune prijave u svojim školama. Više informacija možete naći na sajtu www.ef.aiesec.org.rs

AIESEC na Ekonomskom fakultetu
Kamenička 6, Beograd

Marina Topić
Public Relations Team 2009/2010
mob: +381.64.30.82.230
e-mail: marina.topic.@ef.aiesec.org.rs

Izvor:Mingl