Home [njuz] Partijaši “u ime” studenata

Partijaši “u ime” studenata

42
0

kantaU studentskim parlamentima danas sede omladinski funkcioneri političkih partija. Jedino oni u ime studenata sa upravama fakulteta mogu da donose odluke koje se tiču problema akademaca, pa čak i da učestvuju u pisanju izveštaja u kojima se ocenjuju reforme. Koliko su partijama ova mesta važna, najbolje svedoče smene u Univerzitetskom parlamentu i Studentskoj konferenciji univerziteta Srbije (SKONUS) koje se poklapaju sa smenom vlasti na republičkom nivou.

Da političke partije ne prezaju od infiltriranja u gotovo sve pore društvenog života, pokazuju i skorašnji događaji na Filozofskom fakultetu u Beogradu.
Na meti omladinskih funkcionera i članova političkih partija našli su se pre svega studentski parlamenti, koji od 2006. godine, odnosno od uvođenja “bolonje”, predstavljaju jedinu instituciju preko koje studenti mogu da sarađuju s upravama fakulteta i rešavaju probleme kojih visokom obrazovanju u Srbiji, takvom kakvo je, ne manjka.

Događaji oko izbora za parlament Filozofskog fakulteta u Beogradu izbili su u prvi plan jer je u pitanju jedan od retkih fakulteta na kojem su studenti, pre svega oni okupljeni pod parolom “Odbranimo Filozofski”, rešili da ne dozvole omladincima političkih partija da preuzmu parlament.

Bivši student-prodekan Filozofskog fakulteta, Jelena Veljić za naš list kaže da se sa pritiscima počelo još u avgustu prošle godine, a sve se završilo pre par dana, kada su uz brojne nepravilnosti članovi DS i SNS uspeli da bukvalno zauzmu funkcije u Studentskom parlamentu Filozofskog fakulteta i daju predstavnike za Univerzitetski parlament.

– U avgustu su mi studenti, a članovi Demokratske stranke, sugerisali da raspišem izbore za Studentski parlament, i to dan za dan, kako bi se mogli prijaviti samo njihovi kandidati. Za uzvrat mi je ponuđena funkcija u Univerzitetskom parlamentu. Na moje pitanje zbog čega bi bilo ko preuzimao Studentski parlament, dobila sam odgovor da vrhuška omladine DS iz Beograda ima interes da zna šta se događa na Filozofskom fakultetu. Ponudu sam odbila – kaže za “Blic nedelje” Jelena Veljić.

Tek u oktobru su raspisani regularni izbori, a u parlament je tada ušlo 11 studenata sa liste koju mahom čine članovi DS i SNS. Predvodili su ih Srđan Marković, funkcioner DS, Željko Matić, sekretar DS omladine Beograda, i Željko Savić, predsednik Mesnog odbora Zeleni venac i koordinator omladine SNS. Jelena Veljić navodi da od tada rad parlamenta prate brojne nepravilnosti, najpre u podeli funkcija, a sve kulminira raspisivanjem novih izbora na sednici na kojoj nije postojao kvorum. Ipak, stranački kadrovi su ušli u parlament i podelili funkcije, iako je Savet Filozofskog fakulteta odlučio da čitavu stvar ne legalizuje svojim potpisom.

Koliko tačno partijskih kadrova sedi u studentskim parlamentima, gotovo da nije moguće pobrojati. Jednostavnije je navesti fakultete čije parlamente ne vode partijski kadrovi. Ipak, pravo stanje najbolje odslikava Univerzitetski parlament čije članove daju studentski parlamenti. Na vrhu ove institucije se smenjuju stranački kandidati, gotovo identično sa smenom vlasti na republičkom nivou. Trenutno Univerzitetski parlament vodi Jovan Ličina iz DS, izuzetak je bio njegov prethodnik koji je na to mesto došao kao kompromis između partija, a prvi predsednik je bio Nemanja Petrović iz DSS.

Petrović navodi da je 2009. godine izabran za prvog predsednika SKONUS-a, na čijem osnivanju je kao predsednik Univerzitetskog parlamenta radio s predstavnicima drugih univerziteta. Petrović kaže da je sednicu na kojoj će ga smeniti zakazao lično ministar prosvete. Navodi i da je zameniku ministra na sednici postavio nekoliko pitanja koja su ostala bez odgovora, pa kada je video dokle se s pritiscima stiglo, rešio je da se povuče sam.

Bez odgovora
Do zaključenja broja „Blic nedelje“ nije uspeo da stupi u kontakt sa studentima Filozofskog fakulteta koji su članovi DS. Kontakt nismo uspeli da uspostavimo preko Medija tima Demokratske omladine Beograda, dok nam je na privatnom broju jednog od studenata rečeno da probamo za desetak dana, jer se nalazi na putu. Na telefon se nije javljao ni Jovan Ličina, predsednik Univerzitetskog parlamenta.
Koliko predstavnika Demokratske stranke sedi u Univerzitetskom parlamentu? Zbog čega su članovi DS nastupali na istoj listi sa članovima SNS prilikom izbora na Filozofskom fakultetu? Zašto je Jeleni Veljić nuđena funkcija kako bi raspisala izbore dan za dan i koji je interes vrha omladine DS da zna šta se događa na Filozofskom fakultetu… – samo su neka od pitanja koja nismo imali kome da postavimo.

Izvor: Blic