Home [njuz] Defektolozi shvatili da su džabe studirali

Defektolozi shvatili da su džabe studirali

36
0

book0Oko pet stotina studenata četvrte godine Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, na dva dana su blokirali nastavu. Oni kažu da su tek na kraju studija saznali da ukoliko žele da rade kao defektolozi moraju da završe i master studije. Oni smatraju da su prevareni, jer neće svi moći da upišu nastavak studija budući da je predviđeno samo 225 mesta.

Studenti četvrte godine Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju su prva generacija mladića i devojka, koja je studije počela u skladu sa Bolonjskom deklaracijom. Takođe, oni su prvi kojima osnovne studije ne traju pet, već četiri godine. Međutim, tek nedavno su saznali da im tako dobijena diploma nije dovoljna da se zaposle u struci, već da im je neophodan i master.
– Mi smo upisali po novom sistemu, a da nam zapravo niko nije rekao šta to zapravo znači. I sad kad smo došli do kraja saznajemo da nismo u ravnopravnom položaju sa kolegama koji su studirali pet godina. Mi sa našom diplomom možemo da budemo samo pomoćnici i ne možemo da postavljamo dijagnoze niti bavimo onim zašta smo školovani. Poptuno smo zbunjeni i ne znamo šta nam je činiti. Počeli smo pregovore, ali dekan uz svu dobru volju ne može da nam pomogne, jer prevazilazi ovlašćenja fakulteta. Problem je i što nas ima oko 500, a na masteru ima oko 200 mesta, a i to košta oko 1.000 evra – priča Jovana, studentkinja četvrte godine.

Jasmina Kovačević, dekan fakulteta kaže da ovaj problem postoji na nivou svih univerziteta jer zakonodavac nije definisao razliku između mastera i osnovnih studija.
– Nije razrešeno da li je master obavezan ili nije. Razgovarali smo sa državnim sekretarom Radivojem Mitrović i on nam je rekao da će ovo biti rešeno izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju. U svakom slučaju očekujem da će ovo uskoro da bude rešeno i da će se studenti vratiti nastavi – objašnjava Jasmina Kovačević.

Izvor:Blic