Home [zabavnik] Ćirilica na Internetu

Ćirilica na Internetu

39
0

student26U narednih šest meseci trajaće javna rasprava i konkurs predloga za najbolje idejno rešenje za ćirilično ime Srbije na Internetu. Važno je da čuvamo nacionalni i kulturni identitet, smatra Mirjana Tasić iz Registra nacionalnog internet domena. Slova kao što su Č, Ć, Ž ili Š Internet ne priznaje. Odnedavno su promenjena neka međunarodna pravila pa je otvorena mogućnost da se Internet adrese pišu i na drugim pismima osim engleske latinice.

Prvi su se za to prijavili Rusi, Arapi i Kinezi sa svojim slovima i znakovima. Srpska Internet zajednica odlučila je da u novi sistem progura i srpsku ćirilicu.

Tek što smo se navikli da domaće sajtove tražimo na Internet adresama sa domenom “rs”, stručnjaci su već krenuli u novi posao usavršavanja domaćeg domena.

Na proslavi dvogodišnjice rada srpskog Internet prostora, započeta je javna rasprava sa temom – koji je najbolji način da se Srbija na Internetu predstavi domaćim pismom – ćirilicom?

Savetnik u Registru nacionalnog internet domena Srbije Mirjana Tasić, kaže da je važno da čuvamo nacionalni i kulturni identitet. Ali očuvanje kulturnog nasleđa nije jedina vrednost domena na “domaćem” jeziku.

“U principu treba da postoje sajtovi i na ćirilici i na latinici, ovo samo proširuje dijapazon upotrebe Interneta”, kaže Mirjana Tasić.

Ministarka za telekomunikacije Jasna Matić rekla je da će najveća vrednost ovoga biti to što će Internet adresa lako moći da se integriše u ćirilični tekst.

“Budući da je to naše zvanično pismo i da svi zvančni dokumenti moraju da budu na ćirilici dolazi do problema kada u takav tekst morate da stavite Internet adresu koja je na latinici, a da ne pominjem koliki je problem kada morate da stavite u neki konvertor koji to onda automatski konvertuje pa tu dođe do različitih nezgoda”, rekla je Jasna Matić.

Iako će ćirilični domen, kažu, imati mnoge prednosti za korisnike, tehnički neće sve biti baš lako rešivo.

“Neće svi veb brauzeri, svi mejl serveri moći da koriste odmah ćirilični domen, to sad zavisi od onih koji prave tu vrstu aplikacija za upotrebu na Internetu, ali ovi koji se najčešće koriste, oni već umeju da čitaju i sajtove na drugim jezicima i pismima tako da za našu ćirilicu koja je visoko standardizovana ne očekujem da će biti problema”, objasnila je Tasićeva.

Idejno rešenje za ćirilično ime Srbije na Internetu

U narednih šest meseci trajaće javne rasprave i otvoreni konkurs predloga za najbolje idejno rešenje za ćirilično ime Srbije na Internetu. Svako ko ima ideju moći će da je ponudi Registru nacionalnog internet domena Srbije.

Izgleda da bi bilo najlakše trenutni “rs” samo prevesti u ćirilični, ali bi se u tom
slučaju mogao čitati kao latinični “PC” (pi-si). Da bi se to izbeglo novi srpski domen u svom nastavku moraće da ima bar jedan ćirilični znak.

Nakon prikupljanja idejnih rešenja komisija Registra i Ministarstva telekomunikacija odlučivaće o najboljem.

“Tehnički se predlaže kroz razne kanale javne rasprave, medije, forume na Internetu, na bilo koji način da dostavite Registru taj predlog će biti valorizovan i ravnopravan sa ostalima. I ne znači da neće biti izabran ako ne bude imao najviše glasova jer treba najbolje da ispunjava kriterijume i na najbolji način da reprezentuje Srbiju i njene građane”, rekao je Nenad Marinković, direktor Registra nacionalnog Internet domena Srbije.

Koliko je Internet značajan govori i najnovije istraživanje svetskog servisa Bi-Bi-Sija napravljeno u dvadesetšest zemalja.

Istraživanje pokazuje da osamdeset odsto anketiranih smatra da slobodan pristup Internetu treba uvrstiti u osnovna ljudska prava kao što su pravo na život, rad ili slobodu. To je nazvano pravom na komunikaciju.

Interesantno je da anketirani u Južnoj Koreji i Nigeriji misle da državne administracije treba potpuno isključiti iz regulisanja Interneta, dok se sa time ne slažu
građani Kine i Evropske Unije.

Oni misle da je učešće vlasti u kontroli i funkcionisanju Interneta neizbežno i neophodno. Većina anketiranih izjavila je da im je život bez Interneta nezamisliv.

U tom kontekstu značaj srpske ćirilice na Internetu još je veći. Ćirilično ime Srbije na Internetu bira se sada, a ostaje zauvek.

Izvor:RTS