Home [zabavnik] Fizikališu za izlete i školarinu

Fizikališu za izlete i školarinu

54
0

work5Ponuda povremenih poslova u Studentsko-omladinskoj zadruzi „Akter” preko zime manja je za 50 odsto nego u proleće i leto. Takođe, manja je i tražnja za poslovima među zadrugarima, pa se tokom zime nedeljno javi oko 30 mladića i devojaka, dok je leti suma duplo veća.
U ovoj zadruzi najveća tražnja je za rad u magacinu, ređanje robe u hipermarketima, poslove obezbeđenja ili deljenja flajera, prodaja časopisa i razne promocije po gradu kojih ipak, s proleća ima znatno više.

– Tokom zime najčešće radim promocije proizvoda u velikim supermarketima. Dnevno, za šest sati, zaradim 1.200 dinara, a najčešće se radi samo vikendom. Svakako, više posla ima s proleća, ali kada radite nekoliko meseci kontinuirano to može biti isplativo. Ja sam šest meseci radila vikendom preko zadruge da bih sakupila novac za apsolventsku ekskurziju. Radim ove poslove kako ne bih toliko zavisila od roditelja, pa sam mnoga putovanja sebi priuštila na taj način – kaže Ivana Rakić, studentkinja ekonomije.
U „Akteru” objašnjavaju da je osnovni razlog za slabiju ponudu poslova, loši vremenski uslovi jer se mnoge promocije rade napolju. Jedan od razloga što leti ima više posla je i taj što se često traže zamene za vreme godišnjih odmora, koji su najčešće leti. Međutim, primećuju u ovoj zadruzi, pravo je čudo da niko od poslodavaca nije tražio čistače snega ove godine, iako svi znamo u kakvom su stanju bile ulice.
U nuždi studenti prihvataju šta im se ponudi, pa često rade i teže fizičke poslove koji su i najbolje plaćeni. Ipak, većina poslova je na kratak period, pa se retko dešava da postoje ponude za rad na dva do tri meseca.
– Radio sam na utovaru i istovaru kamiona, što jesu teži fizički poslovi, ali su najbolje i plaćeni. Tako dnevno zaradim oko 1.500 dinara, pa ako imamo sreće da se radi nekoliko dana zaredom, to i nije tako loše. Jedini problem je što se nekada dugo čeka na isplatu, ali to sve zavisi od firme za koju radite – kaže Bojan Bojičić, student DIF-a.
Slobodanka Crnalić, šalterska radnica u „Akteru”, kaže da dnevnice nisu ispod 1.000 dinara, fizički poslovi se plaćaju oko 250 dinara po satu, a deljenje flajera i obezbeđenje oko 200 dinara.
– Kako bih koliko-toliko pomogao svojim roditeljima, radim šta god mogu. Uglavnom sam radio preko zime, a to su sve kratkotrajni poslovi, na dva-tri dana. Od toga ne može da se živi, naročito što državne firme jako slabo plaćaju, a još vam se od zarade odbije i porez – kaže Mario Petrović, student elektronike.

Izvor:Blic