Home [stipendije] Stipendije za Veliku Britaniju

Stipendije za Veliku Britaniju

59
0

Diplomci iz Srbije koji žele da nastave svoje obrazovanje u Velikoj Britaniji već 10 godina to mogu da urade preko Čivning programa koji je ustanovilo ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije. Zbog velikog interesovanja ove godine počeće konkurs za upis u školsku 2011/12.

Veliki broj mladih ljudi u proteklih dvadeset godina napustio je Srbiju u potrazi za boljim životom i boljim obrazovanjem. Mnogi su otišli i nikad se nisu vratili. Našu zemlju i dalje potresa takozvani „odliv mozgova“, ali sada ipak postoji više mogućnosti stručnog usavršavanja u inostranstvu koje se potom može praktično primeniti u Srbiji.

Jedna od takvih mogućnosti je i Čivning stipendija za postdiplomske studije u Velikoj Britaniji koju je ustanovilo ministarstvo spoljnih poslova te zemlje.

Aleksandar Borisavljević iz British Councila za Radio S kaže da Čivning stipendija omogućava studentima koji govore engleski jezik i poseduju liderske sposobnosti, nastavak školovanja u Velikoj Britaniji. Jedini uslov je da po završetku studijskog programa, koji može da traje od 3 meseca do godinu dana, stečeno znanje primene u svojoj zemlji.

“Čivning program podržava sve studenteiz Srbije koji žele da studiraju master studije u Velikoj Britaniji. Za ovaj program mogu da apliciraju svi koji imaju najmanje dve godine radnog iskustva, završen fakultet, dobro poznavanje engleskog jezika, i na kraju da imaju jasnu viziju gde žele da budu za pet do deset godina, što će ih činiti boljim kandidatom od ostalih”, kaže Borisavljević.

Prijavljivanje za školsku 2011/12 godinu počinje 1. septembra i trajaće do 31. oktobra 2010. godine,a prema rečima Borisavljevića mladi diplomci sami biraju fakultet na kom žele da nastave obrazovanje.

“Ti fakulteti moraju spadati pod prioritete koje Čivning program odredjuje za Srbiju. U našem slučaju to su ekologija, ekonomija, pravo, reforma javne administracije. Dakle student sam bira od ovih ponudjenih oblasti”, rekao je Borisavljević.

Čivning program ustanovilo je Ministarstvo inostaranih poslova Velike Britanije 1983. godine. U Srbiji postoji već 10 godina, a kroz program su do sad izmedju ostalog prošli i Rasim Ljajić i Milica Delević.

Za detaljnije informacije u vezi s Čivning programom posetite Čivning internet prezentaciju

https://www.cHevening.fco.gov.uk/cHeveningApplications/CA_Start.aspx

Izvor: smedia.rs