Home [stipendije] Gradske stipendije za talentovane Užičane

Gradske stipendije za talentovane Užičane

44
0

 Grad Užice raspisao je konkurs za dodelu stipendija talentovanim učenicima i studentima koji imaju prebivalište na teritoriji grada.

Pravo da se prijave imaju srednjoškolci i studenti prve godine studija viših škola i fakulteta čije se studiranje finansira iz budžeta. Oni moraju da imaju najmanju prosečnu ocenu 4,80, prvo mesto na opštinskom takmičenju, prvo ili drugo mesto na okružnom, jedno od prva tri mesta na republičkom takmičenju ili jedno od prvih pet mesta na međunarodnom takmičenju. Učenici matematičke i filološke gimnazije, kao i umetničkih škola mogu da konkurišu ukoliko su u prethodnoj školskoj godini imali prosek 5,00.
Studenti druge i viših godina studija na višim školama i fakultetima, čiji je osnivač takođe Vlada Srbije, a koji su na budžetu, mogu da konkurišu ukoliko su položili sve ispite iz prethodne godine i ostvarili prosek od najmanje 9,00.
Prema Pravilniku, stipendije će dobiti svi koji ispune navedene uslove, a osnovica za mesečne iznose stipendija biće prosečna neto zarada za avgust ove godine u privredi zemlje, koja je bila oko 29.000 dinara. Tako bi srednjoškolci trebalo da dobiju 15 odsto, studenti prve godine 22, druge 27, treće i četvrte 32, a pete i šeste godine studija 35 odsto tog iznosa.
Prijave se podnose Komisiji za stipendiranje talentovanih učenika i studenata, u pisarnici Gradske kuće, do 20. novembra.

Izvor: Danas